Långsiktig finansiering för berättande i Västerbotten

För att se till att Västerbottensteatern kan fortsätta ett långsiktigt arbete för att värna berättandet i vår region och den nordiska spetskompetensen som finns idag så har Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet i Skellefteå kommun och Region Västerbotten nu drivit igenom ett beslut att säkra en långsiktig finansiering. Ett viktigt steg för att än mer stärka berättandet som kulturform i Västerbotten.

˝Vi från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ser kultur som en del av den välfärd som är helt nödvändig för vår kommun och region.”

˝Vi från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ser kultur som en del av den välfärd som är helt nödvändig för vår kommun och region.”

Foto: Ingela Lekfalk

Debatt2023-12-13 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur en kommun ska finansiera kultur, eller kanske till och med OM en kommun ska finansiera kultur, har varit en stor diskussion senaste året. Efter att Norrköpings kommun beslutat om en omfattande omorganisation av kulturområdet och kommunstyrelsens moderata ordförande svingat vilt mot ”kultureliten” och ”det bortskämda Sverige”. Kulturen beskrivs som ett särintresse som det ska sparas in på.

Men det finns andra vägar att gå. Vi från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ser kultur som en del av den välfärd som är helt nödvändig för vår kommun och region. Vi vill se ett kulturliv med rum för nöje, bildning, diskussion och gemenskap. Med mötesplatser för kulturaktiviteter som ska vara tillgängliga för alla. Så långt ifrån ett särintresse man kan komma.

Vi är därför stolta över att Västerbottensteaterns ägare, Region Västerbotten samt Skellefteå kommun, vid ägarsamråd nu äntligen valt att inte som tidigare projektfinansiera Västerbottensteaterns berättaruppdrag. Istället får vi nu en trygg och långsiktig finansiering som ger Västerbottensteatern möjlighet att på ett ännu bättre sätt vara en motor för berättandet i hela regionen och med en nordisk spetskompetens. Med den årliga Berättarfestivalen som årlig höjdpunkt för alla i regionen som vill ta del av såväl stora som små berättelser.

Med politiker som värnar kultur så kan vi möjliggöra ett stort utbud där det finns något att hitta för alla. Berättande som kulturform har kommit att bli synonymt med Skellefteå som plats och vi ser därför till att säkra en långsiktig finansiering för att stärka den traditionen och möjliggöra ännu fler berättelser, historier, skrönor och sagor. Om vår del av landet och från vår del av landet. Där alla våra medborgare har möjlighet att lyssna till en mångfald av berättelser – men även berätta sin egen.