De stora viltstammarna av älg fortsätter att orsaka oacceptabla skador i de norrländska tallungskogarna.
De samhällsekonomiska konsekvenserna är allvarliga. För sysselsättning, klimat och för den biologiska mångfalden.
Enskilda skogsägare drabbas hårt. De tvingas ofta bekosta föryngringsåtgärder och får leva med stora tillväxtförluster i de framtida skogarna på grund av högt betestryck.
För en fastighetsägare med en skogsfastighet på 100 hektar uppgår den årliga tillväxtförlusten, beroende på älgbetet, till en fullastad timmerbil med släp. På samma fastighet går vi även miste om kolbindning i växande skog motsvarande elva svenskars sammantagna utsläpp av koldioxid.
Nu vädjar vi i Norra Skog till politiker och myndigheter att agera för att komma till rätta med de alltför höga viltstammarna.
Naturvårdsverket har pekat på möjligheten att tidigarelägga starten av älgjakten och slopa jaktuppehållet. Ett förslag som riksdagen ska avgöra.
En längre sammanhängande jaktsäsong ger bättre förutsättningar för jägarna att nå avskjutningsmålen.
Beräkningar som Norra Skog utfört tillsammans med skogsbolagen visar att viltbetet av framför allt älg i de fyra norrlandslänen orsakar tillväxtförluster motsvarande 2,7 miljoner fastkubikmeter per år utöver vad samhället tolererar.
Detta motsvarar ett minskat förädlingsvärde för skogsindustrin i norrlandslänen på 4,7 miljarder kronor årligen.
Jägarna måste ges bättre förutsättningar att jaga älg under den del av hösten då det finns bäst förutsättningar för älgjakt, det vill säga under september och oktober.
Riksdagen formulerade 2010 det övergripande målet om att älgstammen ska vara av hög kvalitet och i balans med betesresursen. Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen konkretiserade målet i sitt regeringsuppdrag 2018 där de angav att minst sju av tio tallar ska vara oskadade av klövvilt vid fem meters höjd.
I skogsbruket har vi accepterat detta mål. Men det nås enbart inom mycket begränsade områden.
Inom skogsbruket har vi levt upp till vår del i älgförvaltningen genom att bland annat bekosta älgbetesinventeringen och genom att öka andelen tall i våra ungskogar.
Vi vill verka för starka viltstammar i balans med betesresursen.
Som skogsägare vet vi att det vi gör i skogen i dag påverkar framtiden för våra barn och barnbarn. Det påverkar också de bygder och människor där vi har våra skogar.
Nu måste vi hjälpas åt att komma till rätta med de höga älgpopulationerna och viltskadorna.