Lågt förtroende för nuvarande energipolitik

I Västerbotten uppger sex av tio företag att de har ganska litet eller inget förtroende för att den nuvarande energipolitiken.

En framtida elbrist äventyrar företagens konkurrenskraft, skriver Mats Andersson, regionchef Svenskt Näringsliv Västerbotten.

En framtida elbrist äventyrar företagens konkurrenskraft, skriver Mats Andersson, regionchef Svenskt Näringsliv Västerbotten.

Foto: Tor Erik Schrøder/NTB/TT Nyhetsbyrån

Debatt2021-12-03 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Näringslivet är den svenska klimatpolitikens effektivaste del – och gör stor skillnad.

Svenska företags konkurrenskraft, vårt välstånd och klimatomställningen hänger på att vi kan utveckla och värna vårt fossilfria elsystem.

Därför är det oroande att den svenska energipolitiken i dagsläget inte klarar av att möta företagens behov av en långsiktigt stabil elförsörjning i takt med att behovet växer. Vilket försenar en klimatomställning.

I Västerbotten uppger sex av tio tillfrågade företag till Svenskt Näringsliv att de har ganska litet eller inget förtroende för att den nuvarande energipolitiken kommer att kunna möta den framtida efterfrågan på el.

Mer än hälften av företagen i Västerbotten känner sig också tveksamma till om den extra elkraft som de behöver för kommande investeringar kommer att kunna levereras.

På frågan om vad konsekvenserna skulle bli om investeringar uteblir uppger åtta av tio företag att deras konkurrenskraft försämras.

En framtida elbrist äventyrar inte bara företagens konkurrenskraft utan också deras möjlighet att anställa, växa och bidra till vårt välstånd. Det är även ett hot mot regeringens högt satta klimatambitioner.

Svenskt Näringsliv anser att följande åtgärder är centrala för att vända utvecklingen:

- Halverade handläggningstider för tillståndsprocesser.

- Säkra att existerande planerbar elproduktion kan fortsätta och skapa förutsättningar för ny planerbar elproduktion i Sverige.

- Sätt ett mål för försörjningstrygghet och leveranssäkerhet.

- Ändra målet för elsystemet till att det ska vara 100 procent fossilfritt.

Svenska företag skapar redan i dag en betydande klimatnytta långt bortom Sveriges gränser.

Genom att tränga undan smutsigare produktion utomlands sänkte svensk export de globala utsläppen med 26 miljoner ton 2018. Det motsvarar hälften av Sveriges samlade utsläpp.

Ett gott näringsklimat är en nyckelfråga för att Sverige ska kunna göra sitt för att klara de globala klimatutmaningarna.

Kunnandet, viljan och resurserna finns för att företagen även framöver ska vara ledande i klimatomställningen.

Även om det svenska näringslivet redan i dag är effektivt är potentialen mångfalt större. Men en förutsättning för det är stabila, fossilfria elpriser och att den förda energipolitiken faktiskt också kommer att kunna möta företagens framtida efterfrågan på el.