Lägre ränta – bara en kortsiktig lösning för hushållen

Sverige står inför en växande skuldproblematik. Fler hushåll än någonsin sitter på stora lån, främst kopplade till bostäder, och många hoppas att lägre räntor ska minska det ekonomiska trycket. Men är det verkligen så enkelt?

”För hushåll med redan ansträngd ekonomi – kanske med betalningsanmärkningar eller ärenden hos Kronofogden – är räntesänkningar ofta ingen räddning.”

”För hushåll med redan ansträngd ekonomi – kanske med betalningsanmärkningar eller ärenden hos Kronofogden – är räntesänkningar ofta ingen räddning.”

Foto: Montage: Maja Olofsson

Debatt2024-11-27 11:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Visst kan en räntesänkning ge hushållen en kortsiktig lättnad. När räntekostnaderna sjunker får man mer kvar i plånboken, vilket kan minska risken för betalningsproblem. Men samtidigt ökar skulderna när fler lockas att ta större lån, både för bostäder och konsumtion. Denna lättnad riskerar att skapa en falsk trygghet och skjuter problemen på framtiden. När räntorna så småningom stiger – vilket de förr eller senare gör – kan många snabbt hamna i ekonomisk knipa om de byggt sin ekonomi på låga räntenivåer.

Problemet med lån är dessutom bara en del av hushållens ekonomiska börda. För många är det inte bara räntekostnaderna som pressar ekonomin. Matpriserna har ökat kraftigt, och hyror och energikostnader tar en allt större del av inkomsten, med en oroande trend av fortsatt ökning. Även om lägre räntor kan mildra kostnaderna för lån, löser de inte problemen med de skenande kostnaderna för mat och boende.

För hushåll med redan ansträngd ekonomi – kanske med betalningsanmärkningar eller ärenden hos Kronofogden – är räntesänkningar ofta ingen räddning. Många har fasta, dyra konsumtionslån som knappt påverkas av Riksbankens beslut. I praktiken är det främst hushåll med stabilare ekonomi som gynnas av räntesänkningar.

För att på allvar hantera den höga skuldsättningen krävs mer än räntejusteringar. Vi behöver reformer för ansvarsfull kreditgivning, striktare regler för konsumtionslån samt en bostadspolitik och prisstabilitet som är mer hållbar. Samtidigt måste vi stärka privatekonomisk utbildning så att fler kan fatta hållbara beslut om sin ekonomi. Genom långsiktiga lösningar minskar vi risken för att hushållen bygger sin ekonomi på lån och ohållbar konsumtion.

En räntesänkning kan tillfälligt lindra symtomen av hög skuldsättning, men den är ingen långsiktig lösning. För att minska hushållens ekonomiska sårbarhet måste vi tänka längre än till nästa räntebesked och i stället fokusera på de strukturella förändringar som krävs för ett hållbart och ekonomiskt stabilt samhälle.

S och V-ledamöter i konsumentnämnden Skellefteå kommun: Lilian Nilsson, (V), ordförande, Carina Lillbacka, (S), ledamot, Lars Lundmark, (S), ledamot, Ulrika Larsson, (V), ersättare, Charlotta Wallström, (S), ersättare, Nadeema Raija, (S), ersättare.