Lägg rut-pengarna på äldreomsorgen

Låt de miljarder som rut kostar i stället gå till vår gemensamma välfärd.

Debatt 21 februari 2021 14:57
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I alldeles för många år har Sveriges äldreomsorg tvingats till nedskärningar.

Nu när pandemin satt ett skoningslöst ljus på äldreomsorgen borde det vara tydligt att det här inte håller längre. Trots de anställdas imponerande insatser.

Som coronakommisionen konstaterat så har resursbristen, och de alltför många visstidsanställningarna, gjort att Sverige inte klarat av att skydda de äldre.

Vi i Vänsterpartiet har föreslagit stora extra tillskott till äldreomsorgen för att förbättra kvaliteten, öka antalet anställda och förbättra deras arbetsvillkor.

Trots att många politiker pratar om att Sverige ska ha världens bästa äldreomsorg är det tydligt att den inte får de pengar som den behöver.

Till de redan välbeställda finns det dock alltid pengar. Tydligen så mycket att regeringen höjer taket – från 50 000 till 75 000 kronor – för hur mycket bidrag man kan få för att ha anlitat rut-tjänster.

Man kan numera dessutom få bidrag för både ommöblering och för att lämna sin tvätt på tvätterier.

Hur många svenskar hjälps av att bidragstaket höjs?

Jo, ungefär 1 300 personer, varav hälften bor i Stockholms län. Här i Västerbotten är det inte ens 30 personer som skulle gynnas av ett höjt maxtak.

De få i Sverige som kommer upp maxbeloppet är till övervägande del de allra rikaste, de i de lyxigaste villorna och med de allra dyraste bilarna. Nu ska de få ytterligare bidragsmiljoner i rut-bidrag.

Det påstås ofta att rut-bidraget skapar arbetstillfällen. Tyvärr är det så att varje jobb som rut skapar kostar oss skattebetalare mellan 1,5 och 2,3 miljoner kronor brutto.

För de pengarna skulle vi i stället kunna anställa tre eller fyra personer inom välfärden, som undersköterskor eller som vårdbiträden i äldreomsorgen.

Rut-bidraget beräknas kosta sex miljarder kronor i år. Samtidigt får äldreomsorgen nöja sig med fyra miljarder i nya riktade statsbidrag. De äldre förtjänar alltså mindre i nya statsbidrag än vad de som inte själva vill städa, tvätta eller möblera får?

Man kan tycka att det verkar märkligt – att det finns pengar till städ- och diskbidrag men inte till äldre med stora vårdbehov. Men i slutändan handlar det bara om politiska prioriteringar.

Det här är den politik som människorna i landets dyraste våningar önskar och Socialdemokraterna, tillsammans med sina nya kompanjoner Centerpartiet, levererar lydigt.

Vi i Vänsterpartiet vill använda pengarna bättre.

Låt de hundratals miljoner som nu föreslås läggas till de tidigare miljarderna som rut kostar i stället gå till vår gemensamma välfärd.

Vi förstår att de 1 300 personer som kommer att tjäna på det höjda maxtaket tycker det är tråkigt att diska och tvätta.

Men ska det verkligen behöva gå ut över de äldres trygghet och värdighet?

coronapandemin

Stort covidubrott på hälsocentral i Arvidsjaur – tolv anställda har insjuknat

Stort covidubrott på hälsocentral i Arvidsjaur – tolv anställda har insjuknat
Kommentera
Ämnen du kan följa