Kyrkovalet är ett viktigt fackligt val

De som styr kyrkan ska sätta värde på bra arbetsvillkor, en god arbetsmiljö och vettiga löner.

För alla som jobbar i Svenska kyrkan är söndagens kyrkoval viktigt, skriver Carola Andersson, vice ordförande LO-distriktet i Norra Sverige.

För alla som jobbar i Svenska kyrkan är söndagens kyrkoval viktigt, skriver Carola Andersson, vice ordförande LO-distriktet i Norra Sverige.

Foto: Johan Nilsson/TT Nyhetsbyrån

Debatt2021-09-16 12:08
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kanske tycker du att kyrkovalet inte är så viktigt?

Men det är det. För alla kyrkogårdsarbetare, skogsarbetare, barnskötare, målare, byggnadsarbetare, musiker, elektriker och för alla andra som jobbar i Svenska kyrkan är det viktigt.

Vi i LO tycker att Svenska kyrkan ska vara en bra arbetsgivare. Vi vill att de som styr kyrkan ska sätta värde på bra arbetsvillkor, en god arbetsmiljö och vettiga löner. Då kan vi inte låta ”högern” styra.

Kyrkan är viktig för jämlikheten. Det handlar om sådant som kostnadsfri verksamhet för barn, sommarjobb åt unga och att arbeta för jämställdhet mellan män och kvinnor.

I kyrkovalet ställer partier som Sverigedemokraterna och Alternativ för Sverige upp. De är fiender till fackliga rättigheter och till allas lika värde. De vill till exempel inte att de som älskar någon av samma kön ska få gifta sig med varandra.

Så kyrkovalet är ett viktigt fackligt val. Det är viktigt för alla som arbetar i kyrkan, för jämlikhetsarbetet och för att kyrkan inte ska tas över av högerkrafter och rasister. Därför stöder LO Socialdemokraterna i kyrkovalet.

Därför hoppas vi att du och alla andra som är medlemmar i Svenska kyrkan går och röstar på söndag.