Kvinnors rätt till sin egen kropp måste garanteras

Alldeles för ofta möts vi av nyheter om avskyvärda inskränkningar av grundläggande rättigheter i EU.

Varje kvinna ska bestämma över sin egen kropp och om, när och med vem de vill ha barn, skriver bland andra den socialdemokratiska europaparlamentarikern Heléne Fritzon.

Varje kvinna ska bestämma över sin egen kropp och om, när och med vem de vill ha barn, skriver bland andra den socialdemokratiska europaparlamentarikern Heléne Fritzon.

Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix/TT Nyhetsbyrån

Debatt2021-07-23 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Äntligen, efter flera års kamp, har vi fått igenom den rapport som erkänner kvinnors rätt till sin egen kropp som en mänsklig rättighet.

Europaparlamentet tog ett historiskt beslut under midsommarveckan. Nu sätter arbetet igång för att se till att det blir verklighet.

Alldeles för ofta möts vi av nyheter om avskyvärda inskränkningar av grundläggande rättigheter i EU. Som när Polen införde ett nästan totalförbud för abort, eller Ungerns nya lag som attackerar hbtq-personer. Ett annat EU-land, Malta, har fortfarande totalförbud för abort.

Än fler länder har dessutom inskränkningar i form av ”samvetsfrihet”, som innebär att sjukvårdspersonal kan vägra att delta i eller utföra abort. Att stenåldersmentalitet fortfarande råder 2021 i vissa av EU:s medlemsstater är skrämmande och oacceptabelt.

Vi måste våga se konsekvenserna av högerkonservativ och högernationalistisk politik. Förbud mot abort leder inte till färre ingrepp utan till en ökning av osäkra och farliga aborter. Det riskerar att leda till allvarliga skador och i värsta fall till döden för kvinnor och flickor.

I ett modernt samhälle råder det ingen tvekan om att kvinnor och flickor ska ha full tillgång till hälso- och sjukvård som rör sexuell och reproduktiv hälsa. Varje kvinna och flicka ska få bestämma över sin egen kropp – samt om, när och med vem de vill ha barn.

Under ledning av kroaten Predrag Fred Matic (S) godkände Europaparlamentet rapporten om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Nu har vi fått en tydlig viljeinriktning på hur vi folkvalda ledamöter vill forma framtiden.

Rapporten tydliggör att rätten till SRHR är en fråga om mänskliga rättigheter och att den rättigheten måste garanteras av alla medlemsstater – för alla dess invånare och utan diskriminering. Den innehåller också en tydlig uppmaning till sexualundervisning i skolan, tillgång till preventivmedel och säker och laglig abort.

Med beslutet i Europaparlamentet har vi skapat en möjlighet för att ännu hårdare driva på medlemsländerna att garantera kvinnor och flickor den rätt som så många har förnekat dem.

Det är upp till medlemsländerna att verkställa. Men vi kommer att göra våra röster hörda till dess vi säkerställt att varje kvinna och flicka i både Europa och i världen har rätt att bestämma över sina egna kroppar.

Vi har fått jobba hårt för att komma till detta historiska beslut. Men vi tänker inte nöja oss med en markering. Vi tänker enträget kämpa för att detta ska bli verklighet. Kvinnors rätt till sin egen kropp är mänskliga rättigheter.