Ibn Rushd är en av MR-dagarnas huvudarrangörer tillsammans med Afrikagrupperna, Amnesty, DemokratiAkademin, Fonden för mänskliga rättigheter, Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet, Sensus studieförbund och Svenska kyrkan.
Utöver medverkan i arrangörsgruppen så ordnar Ibn Rushd en ljusmanifestation för barnen i Gaza samt ett seminarium på MR-dagarnas största scen med ämnet “Kan svenskmuslismka organisationer överleva i det nya civilsamhället?”. En relevant fråga i omställningens tid och utifrån den situation som civilsamhället i Sverige står inför idag. När förbundet i våras planerade innehållet gick det inte att förutse att organisationen senare under året skulle avfinansieras av Folkbildningsrådet. Nu har så skett och då Ibn Rushd är i färd med att avveckla sin statsbidragsberättigade studieförbundsversksamhet så blir i år sista gången som Ibn Rushd studieförbund är med och arrangerar MR-dagarna.
Att Ibn Rushd medverkar på MR-dagarna har väckt ett par frågor lokalt. Frågor som menar att Ibn Rushd skulle vara en organisation som kränker mänskliga rättigheter. Detta är ett resonemang som är grundat i okunskap och som är direkt hämtat från en mytbildning och de mediala drev som kantat förbundets historia. Det är grundlösa anklagelser som Ibn Rushd flertalet gånger har bemött. De brister som har framkommit i verksamhet har hanterats genom åtgärdsplaner som godkänts av Folkbildningsrådet. Men att Ibn Rushd hanterar saklig kritik och vidtar åtgärder när det är aktuellt spelar sällan någon roll.
Att det görs avsteg från demokratiska och rättsliga principer i behandlingen av Ibn Rushd är något studieförbundet fått vänja sig vid. Fördomar om islam och svenska muslimer har alltför ofta fått vara tongivande i debatten. Organisationen har granskats oproportionerligt många gånger, såväl lokalt som nationellt. Trots detta har Ibn Rushd fortsatt bedriva uppskattad folkbildning med god kvalitet. Organisationen har alltid klarat de gränsvärden som finns för studieförbund och alltid fått motta statsbidrag för sin folkbildningsverksamhet. Beslutet om att avfinansiera Ibn Rushd Studieförbund vilar på en bedömning från Folkbildningsrådet av att Ibn Rushd under rådande omständigheter saknar kapacitet att bedriva folkbildning. Ibn Rushd anser skälen till avfinansieringen svaga och i flera fall felaktiga och har överklagat beslutet.
Ett av folkbildningens syften, och en förutsättning för demokratin, är att människor kan stärka och bilda sig. Det var anledningen till att Ibn Rushd studieförbund grundades. Civilsamhället nedmonteras i rask takt när möjligheter till fri och frivillig bildning begränsas och när Ibn Rushd försvinner som studieförbund riskerar många att utestängas från folkbildningen. Sedan starten har 66 000 unika deltagare varit en del av verksamheten. Under 2023 bestod 79 procent av förbundets deltagare av utlandsfödda personer och 59 procent av deltagarna var korttidsutbildade.
Ibn Rushd har alltid nått många i folkbildningen som andra inte når, exempelvis så har en stor del av deltagarna har varit nybörjare inom folkbildningen. Vidare så har Ibn Rushd varit en plattform för dialog och lärande, för många olika personer och aktörer. Den plattformen försvinner nu. Redan har organisationen flera gånger fått neka förfrågningar från myndigheter och andra aktörer som anser att de behöver kunskapshöja sig kring svenska muslimer, som behöver hjälp att skapa en kontaktyta eller behöver en förståelse för det bredare svenskmuslimska civilsamhället.
Ibn Rushd har länge fyllt en funktion som gått långt utöver det folkbildande uppdrag som studieförbund har. En funktion som kunskapshöjande aktör, som demokratiutvecklande organisation, som informationsspridare och inte minst som medarrangör till MR-dagarna och bevakare av mänskliga rättigheter i Sverige. Att Ibn Rushd försvinner är en förlust för det svenska civilsamhället och för den svenska demokratin.
Anna Waara, förbundschef på Ibn Rushd studieförbund