Kooperativt företagande viktigt för hela landet

Till civilsamhÀllet hör olika former av kooperativ som ger mÀnniskor möjlighet att förverkliga sina idéer i gemensamt Àgda och demokratiskt uppbyggda företag.

”Kooperativa livsmedelsbutiker och mackar Ă€r betydelsefulla för att det lokala samhĂ€llet ska fungera och det finns en stor potential för kooperativa företag inom ramen för idĂ©buren vĂ€lfĂ€rd.”

”Kooperativa livsmedelsbutiker och mackar Ă€r betydelsefulla för att det lokala samhĂ€llet ska fungera och det finns en stor potential för kooperativa företag inom ramen för idĂ©buren vĂ€lfĂ€rd.”

Foto: Jan Novotny

Debatt2024-03-17 04:30
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det kooperativa företagandet utvecklar det lokala nÀringslivet och bidrar till att förnya den offentliga sektorn nÀr brukare, personal och anhöriga tillsammans tar ansvar för offentligt finansierad verksamhet. Vi socialdemokrater menar att nÀringspolitiken bör utvecklas för att i större utstrÀckning stödja kooperativa företagsidéer.

De 100 största kooperativa företagen i Sverige omsÀtter över 600 miljarder kronor Ärligen, vilket motsvarar ungefÀr 10 procent av Sveriges BNP. Med kooperativa företag avses bÄde kooperativa företag och ömsesidiga företag. Företag vars primÀra syfte inte Àr att göra vinst utan att göra nytta för sina medlemmar eller kunder och för samhÀllet i stort.

De kooperativa företagen Ă€r viktiga som aktörer pĂ„ svensk arbetsmarknad, med sammantaget cirka 100 000 anstĂ€llda. Rapporten Nya kooperativa företag visar att kooperativa företag under de kĂ€nsliga första tre Ă„ren har en överlevnadsgrad pĂ„ 90 procent. Internationella studier visar att kooperativa och ömsesidiga företag klarar lĂ„gkonjunkturer och svĂ€ngningar i ekonomin bĂ€ttre Ă€n andra företag.

NÀr Svensk Kooperation nu följer statistiken kring representation fortsÀtter de kooperativa företagen i Sverige att ha en mer jÀmstÀlld representation Àn börsbolagen. Statistiken visar att de 100 största kooperativa företagen har en mer jÀmstÀlld fördelning pÄ centrala positioner som vd, styrelseordförande och ledningsgrupper. 21 procent av de kooperativa företagen har en kvinna som ordförande, vilket kan jÀmföras med börsbolagens 9 procent. Kooperativa företag har alltsÄ mer Àn dubbelt sÄ mÄnga kvinnor som styrelseordförande Àn börsbolagen.

Kooperativa företag ger förutsÀttningar för hela Sverige att leva. Kooperativa livsmedelsbutiker och mackar Àr betydelsefulla för att det lokala samhÀllet ska fungera och det finns en stor potential för kooperativa företag inom ramen för idéburen vÀlfÀrd. Kooperativa företag Àr en viktig del av det svenska nÀringslivet i dag. Problemet Àr att kunskapen om kooperativt företagande Àr mycket lÄg i Sverige. En viktig förutsÀttning för att möta detta Àr lÄngsiktiga förutsÀttningar för rÄdgivning.

Coompanion Àr en organisation som ger rÄdgivning till nyblivna och blivande kooperativa ekonomiska föreningar. För detta uppbÀr de ekonomiskt stöd frÄn TillvÀxtverket. Trots den ökade efterfrÄgan har resurserna till Coompanion minskat över tid. Vilket Àr mycket förvÄnande dÄ de förordningar som styr den regionala utvecklingspolitiken och TillvÀxtverkets arbete betonar en hÄllbar nÀringslivsutveckling i hela landet. En viktig aspekt av ett hÄllbart nÀringsliv Àr att det finns en mÄngfald av företagsformer.

Regeringen bör dÀrför genomföra en översyn för att sÀkra en resursfördelning som gynnar rÄdgivning i hela landet och alla företagsformer, inklusive kooperativt företagande.