Kommunals medlemmar behöver sommarsemester

Region Västerbotten säger sig ha ambitionen att vara en attraktiv arbetsgivare. Men deras agerande för dem inte närmare målet.

Våra medlemmar vill och behöver sin  sommarsemester, skriver Kommunals Matilda Olofsson.

Våra medlemmar vill och behöver sin sommarsemester, skriver Kommunals Matilda Olofsson.

Foto: Christine Olsson/TT

Debatt2020-05-13 16:11
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För en tid sedan avslutade Kommunal i Region Västerbotten förhandlingarna om sommarens semester. En förhandling som slutade i oenighet.

Arbetsgivaren Region Västerbotten har nu möjlighet att använda även september för att lägga ut ”sommarsemestern”. De ämnar heller inte ge någon som helst kompensation.

Region Västerbotten säger sig ha ambitionen att vara en attraktiv arbetsgivare. Men detta agerande för dem inte ett enda steg närmare det målet, tvärtom.

För de av Kommunals medlemmar, som nåtts av beskedet att de kan få sin ”sommarsemester” förlagd till september, dessutom utan kompensation, är det ingen tröst att arbetsgivaren hänvisar till att de bara följt gällande kollektivavtal.

Kommunals medlemmar i Region Västerbotten; undersköterskor, lokalvårdare, transportörer, ambulanssjukvårdare, och skötare, för att nämna några, gör i detta läge sitt yttersta.

De blir flyttade till nya arbetsplatser med nya arbetstider och nya arbetsuppgifter och förstår vikten av att vi alla nu hjälps åt.

Men de vill och behöver naturligtvis sin återhämtning och sommarsemester.

Arbetsgivarens inställning i denna fråga upplevs av våra medlemmar som ett hån. I höst stundar avtalsrörelsen och Kommunals medlemmar förväntar sig att applåderna och berömmet omsätts till pengar i lönekuverten.

I tider av kris märks det extra tydligt vilka yrkesgrupper som bär samhället.

Utan Kommunals medlemmar stannar, inte bara vården, utan hela Sverige.