Och Skellefteå växer, bland de snabbaste i Sverige, och är nu uppe i över 76 500 invånare. En stor del av dessa nya Skelleftebor kommer från utlandet, många av dem utanför Europa. Vi är glada att människor från när och fjärran har tagit det stora steg som det innebär att flytta till ett annat land, för att vara med och bidra till ett växande Skellefteå och till den omställning till ett fossilfritt samhälle som Skellefteå vill vara en del av. De nya invånarna är värdefulla kollegor inom näringsliv, service och omsorg. De bidrar med nya perspektiv, kunskaper och kulturella influenser – och framför allt är de våra grannar, kollegor och vänner.
Detta skulle nog högerpartiernas företrädare i Skellefteå säga sig hålla med om. Men deras ambitioner att locka människor till Skellefteå är inte i linje med vad partikamraterna i regeringen gör. Tidöregeringen föreslår istället ett bidrag om 350 000 kronor till varje utlandsfödd som väljer att lämna Sverige. Detta trots att utredningen om återvandring sade att åtgärderna strider mot svensk grundlag och riskerar att försvåra integrationen – vem vill integreras i ett land som hellre betalar för att man ska lämna det?
Men det finns fler oroande förslag. Den så kallade angiverilagen, om att offentliganställda ska tvingas ange papperslösa flyktingar, har kritiserats av människorättsorganisationer. Förra året höjde Tidöpartierna, med stöd av Socialdemokraterna, gränsen för vad man måste tjäna för att få arbetstillstånd i Sverige. Nu vill Tidöpartierna höja gränsen ytterligare till runt 34 000 kronor, vilket är mer än vad de flesta Skelleftebor tjänar.
Höjningen av försörjningskravet innebär problem för många av de företag i Skellefteå som är beroende av utländsk arbetskraft. Det innebär också att omsorgspersonal riskerar att förlora sina kollegor. Nu har regeringen förvisso öppnat för att det kan bli undantag där arbetskraftsbehovet är som störst. Men det ändrar inte det faktum att Tidöpartierna driver en politik som sammantaget signalerar till människor med utländsk bakgrund att de inte värderas lika högt som andra. Frågan är om Tidöpartiernas lokala företrädare står bakom detta och hur det i så fall kommer återspeglas i framtida politiska förslag?
Linnea Öhman (MP) gruppledare i Skellefteå
Malin Westerlund (MP) ledamot i personalnämnden