Klimatsynda för snabbare omställning

De sju dödssynderna hjälper oss att finna vägen framåt. Vi ska begå synderna för klimatets skull.

Debatt 17 juli 2020 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När människor vill bidra gör tillräckligt många, tillräckligt mycket, tillräckligt snabbt.

En grön omstart av ekonomin bör utgå från människans behov och önskemål. Inte uppoffringar, skuld och skam.

Nu planeras återstarten av ekonomin. Sveriges regering, EU-kommissionen, FN:s generalsekreterare och många av världens ledande företag slår alla fast att uppstarten måste vara i linje med klimatmålen och Parisavtalet.

Då är det klokt att resonera kring vad som effektivt bidrar till omställningen.

De sju dödssynderna hjälper oss att finna vägen framåt. De har under lång tid angett hur vi inte ska bete oss. Nu kan de användas på motsatt sätt. Vi ska begå synderna för klimatets skull:

Högmod: Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsnation. En kaxig ambition som visar hur ett litet land kan göra skillnad och ge den drivkraft framåt som omställningen behöver.

Girighet: När Blackrock, världens största institutionella investerare, vill rensa ut fossil energi ur sin portfölj är det av ekonomiska skäl. Menar världen vad Parisavtalet anger kommer kol och olja att tappa i värde.

Avundsjuka och lust: De första elbilarna framkallade inte grannens avundsjuka och omställningen gick trögt. När elbilen blev något lustfyllt att visa upp på garageuppfarten satte omställningen fart.

Frosseri: Förenta nationernas klimatpanel IPCC slår fast att en mindre köttbaserad diet är viktig för omställningen. Den skjuter fart hos alltifrån snabbmatskedjor till finkrogar. Det går att äta klimatsmart utan att det sker på bekostnad av smakupplevelsen.

Vrede: Ingenting slår en gemensam fiende vi alla kan vända oss mot. Klimatområdet har en idealisk uppställning med oljeoligarker, fossildiktaturer och klimatförnekare som Donald Trump.

Lättja: Det måste vara lätt att göra rätt. I Köpenhamn tar fler cykeln än alla andra färdslag tillsammans. Det är enklast, billigast och bäst för den egna hälsan.

Att dödssynderna är relevanta för att påskynda klimatomställningen är väl belagt. Metodiken kan därmed vara till gagn för hushåll, företag, organisationer och politik.

Men den gör inte anspråk på att vara allmängiltig. Vissa vill att omställningen ska vara en uppoffring, och irriteras när det blir för enkelt att ta tåget ut i Europa eller solcellerna blir lönsamma.

Men de flesta av oss har andra vardagsbekymmer, som klimatomställningen måste bidra till att lösa – inte försvåra.


Ämnen du kan följa
Läs mer!

Alexandra Sundberg, verksamhetschef Röda Korset i Skellefteå: "En känsla av fel och fult över att ha något så lyxigt som en betald semester"

25 år sedan folkomröstningen som delade bygden – nu är energifrågan åter het: ”Ett starkt och känslosamt engagemang”

25 år sedan folkomröstningen som delade bygden – nu är energifrågan åter het: ”Ett starkt och känslosamt engagemang”

Insändare: Svårt att förstå intresset för ny kärnkraft

Svårt att förstå intresset för ny kärnkraft

Mikael Bengtsson: Hastigt och lustigt är Liberalerna på banan igen

Profilbild

Stor vindkraftspark vid Bygdsiljum godkänns: Inget veto från kommunen

Stor vindkraftspark vid Bygdsiljum godkänns: Inget veto från kommunen
Visa fler