Sveriges klimatpolitik bidrar nu till att öka klimatkatastrofen, men det överskuggas i den allmänna debatten av en annan ödesfråga: Det allvarliga internationella säkerhetsläget. Men frågorna hänger ihop och behöver tas på stort allvar.
Sverige står enat bakom Ukraina i deras kamp mot Rysslands fullskaliga och olagliga ockupation. Deras motstånd är också vårt. Ett fritt och demokratiskt Ukraina är avgörande för Europas säkerhet. Vi i Miljöpartiet är tydliga med att Ukraina ska stöttas humanitärt, ekonomiskt, civilt och militärt i kampen mot Ryssland så länge det behövs. Vi står bakom en uppbyggnad av både det militära och det civila försvaret, för Sveriges trygghet och motståndskraft.
Vi instämmer i den uppmaning som såväl regering som opposition har skickat: att det krävs en kraftsamling från samhället och att var och en av oss måste ta ansvar. Vi är redo att stå upp för fred och frihet i Europa. Men det är synd att vi är ensamma om att vilja ta samma ansvar när det gäller klimatkrisen.
Klimatet är också en säkerhetsfråga. Klimatpolitik handlar om att skydda människor från de oacceptabla risker som följer med klimatförändringarna. Det är svårt att skapa trygga och välmående samhällen i en värld där översvämningar och bränder hotar infrastruktur och matproduktion, och där vissa delar av världen blir obeboeliga. Det finns ett tydligt samband mellan klimatförändringar och risken för ökade väpnade konflikter.
Så länge vi har funnits har Miljöpartiet pekat på hur beroendet av fossila bränslen försätter oss alla i beroendeställning gentemot icke-demokratier och diktatorer. Inkomster från kol, olja och gas finansierar Rysslands krig mot Ukraina. Trots sanktioner importerade EU fossila bränslen från Ryssland för mer pengar än vad vi gav till Ukraina i finansiellt stöd under hela 2024. En del av bränslet på svenska mackar kan till exempel komma från Ryssland eftersom det saknas system för spårning av importerad bensin och diesel.
Trots detta ökar regeringen subventionerna av fossila bränslen och utsläppen från transportsektorn ökade med nästan en femtedel förra året. Miljöministerns löften om effektiv klimatpolitik ekar lika tomt som Trumps vallöften om en snabb fred i Ukraina.
Flödet till Rysslands krigskassa måste stoppas och vi behöver ställa om till ett samhälle som inte är beroende av oljeproducerande diktaturer. Fred och en rättvis omställning går hand i hand. Därför måste regeringen ta sig an klimatkrisen med samma allvar som säkerhetsfrågorna.