Karensavdraget är sjukt orättvist

Regeringen lägger ner utredningen om karensavdraget, det avdrag arbetsgivaren gör på din sjuklön första dagen du blir sjuk. Under pandemin blev det extra tydligt hur orättvist karensavdraget slår mot befolkningen.

 "Det är inte rimligt att var fjärde kvinna och var femte man i arbetaryrken jobbade sjuk fyra gånger eller mer under 2019."

"Det är inte rimligt att var fjärde kvinna och var femte man i arbetaryrken jobbade sjuk fyra gånger eller mer under 2019."

Foto: Anders Wiklund/TT

Debatt2023-02-09 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Majoriteten av arbetare kan inte komma undan avdraget genom att jobba hemifrån i händelse av sjukdom, till skillnad från tjänstemän. Karensutredningen tillsattes av den S-ledda regeringen med syfte att se över karensavdragets framtid. En framtid som nu Ulf Kristersson och company drar bort lika snabbt och lätt som ett plåster. 

Socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) menar att ”karensavdraget fyller en viktig funktion som självrisk för att motverka omotiverat hög korttidssjukfrånvaro”. Men sanningen är att arbetare inte har råd att vara sjuka och därför är det högst osannolikt att man stannar hemma i onödan. 

Sanningen är att ”självrisken” redan finns även utan karensavdrag, ersättningen vid sjukdom är trots allt 80 procent av din inkomst och minskar ju längre du är sjuk. Sanningen är att Sverige är det enda landet i Norden som har ett karensavdrag, och våra grannländer är högst välfungerande trots att dom inte obefogat beskyller sin befolkning att skolka från jobbet. 

Nej, våra medlemmar är allt annat än oansvariga. Våra medlemmar tar hand om dina nära och kära, ser till att du har mat i kylskåpet och att du kan ta dig till ditt arbete. Dom finns i yrkesgrupper som är extra utsatta för smitta, för våra medlemmar är människor som arbetar med människor. Under pandemin hyllades dom för deras insatser, minns du?

Regeringen har suttit vid makten i drygt 100 dagar, och redan nu visas det tydligt att låginkomsttagares ekonomi är oviktig. LO-medlemmarna kan uppenbarligen helt ogenerat straffas ekonomiskt för att dom får landet att fungera. Det är inte rimligt att var fjärde kvinna och var femte man i arbetaryrken jobbade sjuk fyra gånger eller mer under 2019. Tacken för att arbeta i kontaktyrken kan aldrig vara att förlora 20 procent av veckans lön när virus och baciller slår till.

Karensavdraget är sjukt orättvist, och LO accepterar inget annat än att det avskaffas.