Kampen för Palestina måste föras demokratiskt

Eskaleringen av konflikten mellan Israel och Palestina skördar människoliv och lämnar familjer förkrossade. SSU Västerbotten tar starkast möjliga avstånd mot Hamas attacker och argumenterar samtidigt för att det internationella samfundet måste kunna skilja på äpplen och päron.

”Hamas fruktansvärda våld undergräver förtroendet för hela den palestinska frihetsrörelsen. SSU Västerbotten kommer aldrig att försvara revolutionära handlingar och anser att en demokratisk kamp är den enda rättfärdiga kampen.”

”Hamas fruktansvärda våld undergräver förtroendet för hela den palestinska frihetsrörelsen. SSU Västerbotten kommer aldrig att försvara revolutionära handlingar och anser att en demokratisk kamp är den enda rättfärdiga kampen.”

Foto: Oded Balilty/AP/TT

Debatt2023-10-23 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den palestinska frihetskampen har pågått i över 70 år och bidragit till stora mänskliga förluster, över 20 000 individer har dödats, majoriteten palestinier. 

Osloavtalet från 1993 var en vändning för frihetskampen, erkännandet av de palestinska myndigheterna och frihet genom reformism skapade mark för internationell legitimitet. Israel skulle dra sig tillbaka från Palestina under loppet av fem år. Israel fullföljde aldrig sina åtaganden, än idag ser vi hur bosättningarna utökas och nedmonterar det palestinska samhället. Människorna på Gazaremsan är i praktiken inlåsta med mycket små möjligheter att resa till Västbanken. 

Enligt FN:s organ OCHA har konflikten inneburit över 6 000 palestinska dödsoffer och 300 israeliska dödsoffer sedan 2008. Dödssiffrorna säger något om Israels ansvar i konflikten, det har funnits en öppen kritik mot Israels agerande men tyvärr har mycket av kritiken passerat. 

Hamas fruktansvärda våld undergräver förtroendet för hela den palestinska frihetsrörelsen. SSU Västerbotten kommer aldrig att försvara revolutionära handlingar och anser att en demokratisk kamp är den enda rättfärdiga kampen. 

Det palestinska folket förtjänar att få leva självständigt, från Israel och terrorgruppen Hamas. Israel måste ta ansvar som nationalstat genom att upprätta en humanitär korridor till Gaza. Våldet mot civila måste upphöra och arbetet med en tvåstatslösning intensifieras. 

En tvåstatslösning är den enda rimliga lösningen på denna dödliga konflikt och vi har ett ansvar att fortsätta kämpa för folkens frihet. Hamas ska inte få överskugga Palestina, länge leve freden.