Julen är långtifrån fridfull för alla barn

Barn som växer upp i en ekonomiskt utsatt situation tvingas många gånger tacka nej till det som kompisarna tar för givet.

Inga barn behöver då välja bort möjligheten att sporta, dansa eller spela musik, skriver bland andra kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.

Inga barn behöver då välja bort möjligheten att sporta, dansa eller spela musik, skriver bland andra kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.

Foto: Pontus Lundahl/TT Nyhetsbyrån

Debatt2021-12-21 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Julen är här / och lyser frid på jorden.

Så ljuder det i en av våra folkkära julsånger. Det sammanfattar också vad de flesta av oss förknippar julledigheten med: jullovsaktiviteter, familjegemenskap och förväntan.

Men för en del barn är julen inte alls fridfull.

De allra flesta barn som växer upp i Sverige gör det i en ekonomiskt trygg miljö. Faktum är att det finns få ställen på jorden där barn har haft det så bra ekonomiskt som i dag.

Trots det lever tre–fem procent av barnen i Sverige i materiell fattigdom.

Det innebär att 65 000 till 110 000 barn lever i en ekonomiskt otrygg miljö.

Barn som växer upp i en ekonomiskt utsatt situation tvingas många gånger tacka nej till det som kompisarna tar för givet. De kan inte under julledigheten vara med vännerna och åka skridskor, skidor eller gå till badhuset. Julklappar och julbord är inte en självklarhet.

Kristdemokraterna vill skapa förutsättningar för att fler barn ska se fram emot jullovet.

I grunden handlar det om att stärka familjernas ekonomi. Detta gör vi på flera pricksäkra sätt.

Kristdemokraterna vill införa ett extra jobbskatteavdrag för föräldrar. Detta skapar incitament för föräldrarna att börja arbeta. Det ger även barnfamiljer större frihet att klara av familjepusslet.

Kristdemokraterna vill även höja den barnrelaterade delen i bostadsbidraget eftersom det är det familjepolitiska stöd som bäst når barnhushåll med låg ekonomisk standard.

För en ensamstående mamma med två barn skulle det kunna innebära 500 kronor extra i månaden.

Fritidsaktiviteter, inte minst under vinterhalvåret, är ofta och bidrar många gånger till att barn själva säger sig vilja sluta när de förstår att deras aktivitet konkurrerar med övriga behov i hushållskassan.

Vi vill därför införa ett fritidskort till alla barn i årskurs 2 till 9 laddat med pengar till valfri fritidsaktivitet. Alla barn skulle få 500 kronor per år, men för de som lever i ekonomiskt utsatta hushåll kan stödet bli upp till 2 400 kronor.

Inga barn behöver då välja bort möjligheten att sporta, dansa eller spela musik.

”Julen är här / och lyser frid på jorden / Glädjen är stor / i ett barns klara ögon bor den”.

Än finns det mer att göra för att se till att det blir så.