Jimmie Åkessons högerregering sviker pendlarna

Den socialdemokratiska regeringens förslag om ett nytt reseavdrag röstades innan sommaren med brett stöd igenom i riksdagen.



 


Debbatörerna resonerar kring den lagda riksdagsbudgetens efftekter och skriver då särskilt om reseavdrag.

Debbatörerna resonerar kring den lagda riksdagsbudgetens efftekter och skriver då särskilt om reseavdrag.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Debatt2022-11-16 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vårt förslag om ett nytt reseavdrag är nödvändigt för att både stärka möjligheterna till att bo och jobba i hela landet och för att klara klimatomställningen. Men nu skrotar Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson förslaget. Löften om 10 kr blev en futtig bensinprissänkning på ynka 14 öre som bara det måste vara något rekord i löftesbrott.

Det nu tydligt att Åkesson och Kristersson inte bryr sig om landsbygden och pendlarna.

Sverige är ett stort och avlångt land. Många har långt till jobbet och är dessutom helt beroende av bilen. För Västerbotten bli kostnaderna extra höga och det tär på vanligt folks plånböcker.

Tidigare reseavdrag har mest gynnat ensamma bilpendlare i storstäderna. Därför la vi Socialdemokrater fram förslag om den största reformen av reseavdraget på flera decennier, ett förslag som innebär att över en kvarts miljon fler skulle få mer i plånboken.

Det nya, förenklade och mer omfattande reseavdraget skulle skapa ett enklare och tydligare regelverk som skulle bli lättare för den enskilde personen att räkna ut. Förslaget baserades på hur långt man har mellan jobbet och bostaden, och det skulle inte spela någon roll om man tar bilen, bussen eller tåget till jobbet. Tidigare har pendlare som åkt kollektivtrafik i praktiken varit utan avdrag.

Till skillnad från det tidigare reseavdraget skulle det nya förslaget även ge en lika stor skattelättnad oberoende av vad man har för inkomst eller marginalskatt. Idag gynnar reseavdraget höginkomsttagare, vilket inte är rimligt.

Här hemma i Västerbotten skulle avdraget göra stor skillnad för många. En lärare som tar Bussen mellan Norsjö och Skellefte skulle fått 15600 kr mer än i dag.

Pendlare i bil som samåker samma sträcka skulle också kraftigt gynnas och få 22500 för varje person i bilen. Även en ensampendlare skulle få drygt 5000 mer än i dag. En undersköterska som pendlar från Boliden till Skellefteå lasarett skulle få 6500 mer än i dag om Undersköterskan busspendlar och 1500 kr mer än i dag om hen pendlar med bil.

Vårt förslag skulle träda i kraft den 1 januari 2023. Men Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson sviker nu alla de löntagare som räknat med avdraget. De högerkonservativa sviker både landsbygden och arbetspendlarna genom att inte genomföra det nya systemet.

Åsa Karlsson (S) och Isak From (S) är båda invalda i riksdagen från Västerbottens läns valkrets.
Åsa Karlsson (S) och Isak From (S) är båda invalda i riksdagen från Västerbottens läns valkrets.