Coronapandemin bryter mönstret för vård av barn under årets tre första månader. Rekordmånga dagar med tillfällig föräldrapenning betalades ut 2021, enligt en ny statistik från Försäkringskassan.
Det som är bra nyheter, särskilt glädjande ur ett jämställdhetsperspektiv, är att männens andel av vab har ökat från 39,2 procent år 2020 till 39,7 procent år 2021.
Vi börjar närma oss de 40 procent, som är den nivå som bedöms vara ett jämställt uttag. Angenämt nog så sticker Västerbotten län ut även i år vad gäller vab-dagar. Männen bidrar med hela 41,56 procent, av uttaget, här i länet.
Vi vet att Sverige har världens mest generösa föräldraförsäkring. Något som vi alla är stolta över. Men även bra kan göras bättre. För tro det eller ej så bidrar dagens system likväl till att bevara ojämställda mönster.
Därför behövs en modernare och mer jämställd föräldraförsäkring. En ny modell för framtiden som ökar valfriheten och jämställdheten.
I dag tar kvinnor ut de flesta vab-dagar, samtidigt som ersättningstaket vid vård av sjukt barn är mindre generöst, än vid vanlig föräldrapenning. Det gör att det blir olönsamt för den förälder, oftast mannen som tjänar mer, att vara hemma när barnen är sjuka.
Liberala Kvinnor vill därför:
Stimulera till ett mer jämställt uttag genom att höja ersättningstaket så att fler pappor och föräldrar väljer att vara hemma för att kunna trösta och krama om.
Idag växer barn upp i ombildade familjer där pappa eller mamma träffat en ny partner, men inte nödvändigtvis bor tillsammans på heltid, samt att allt fler hbtq-personer blir föräldrar.
Eftersom föräldraförsäkringen ska ge vår tids alla familjer samma möjligheter vill Liberala kvinnor:
Att vårdnadshavare ska kunna överlåta sina egna icke öronmärkta föräldrapenningdagar till sin partner även då de inte är gifta, sambos eller är partner med en person som inte är juridisk eller biologisk förälder men väl social förälder till barnet.