Det vi inte vet lider inte män av

Under de senaste åren har sjukdomen endometrios äntligen fått lite uppmärksamhet.

Debatt 26 juni 2022 20:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Endometrios är en smärtsam sjukdom som drabbar kvinnor och den är ganska vanlig. Omkring 10 procent av alla kvinnor lider av endometrios. 

Problemet är att drabbade kvinnor sällan får den vård som de behöver och att kunskapen om sjukdomen är för låg. Så ska det inte vara! Trots att just endometrios uppmärksammats, behövs det mycket mer forskning och insatser för att öka kunskapen om och förbättra vården för kvinnors sjukdomar.

Det man inte vet lider inte män av. Är det meningen att det ska vara så? År 2022 finns det fortfarande för lite forskning om sjukdomar som främst drabbar kvinnor. Vi Centerkvinnor kräver att vården blir mer jämställd – för det är den inte idag.

Vi kvinnor får ett sämre bemötande i vården där våra symptom inte upptäcks eller frånses, och kunskapen är för låg. Det innebär stora kostnader för samhället i upprepade vårdbesök och sjukskrivningar, men framför allt ett enormt lidande för individen.

Ännu ett exempel på haltande jämställdhet i vården är det faktum att kvinnor löper en större risk att dö av hjärtinfarkt än män. Det är för att män varit normen i forskning och att män får bättre vård tidigare i sjukdomsförloppet.

Ja, det man inte vet lider inte män av. Det vill vi förändra. Vi kräver att kvinnors sjukdomar prioriteras, både i forskning och i vården. Lägg en röst för en jämställd vård i höst – rösta på en Centerkvinna!

Carina Sundbom, medlem i Centerkvinnorna i Skellefteå

Anna Morén, medlem i Centerkvinnorna i Lövånger 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa