Har du hört talas om Domenico ”Mimmo” Locano, tidigare borgmästare i den lilla syditalienska staden Riace med 2 000 invånare?
Troligen inte.
När jag googlar efter vad som skrivits om honom den senaste månaden hittar jag bara en artikel på svenska i den lilla tidningen Syre.
Därefter enbart träffar på italienska. Plus engelska The Guardian.
Domenico Locano dömdes i september till 13 års fängelse. När politiker döms till så hårda straff brukar det väcka uppmärksamhet.
Men inte för Domenico Locano.
För att få 13 års fängelse i Sverige krävs att man begått ett mycket grovt brott, exempelvis mord. Locano dömdes däremot för han under ett antal år hjälpt flyktingar att undkomma utvisning.
Riace är en avfolkningsbygd och bland stadens cirka 2 000 invånare finns i dag 500 tidigare flyktingar. Locano har underlättat för dem att exempelvis kunna flytta in i tomma och övergivna hus.
Som gammal skollärare kunde Locano också glädjas över att man därigenom slapp lägga ner skolan i den lilla kommunen.
Locano väckte stor irritation hos extremhögern i Italien. När Matteo Salvini blev inrikesminister 2018 skärptes landets immigrationslagar och Lucano åtalades. Åklagaren yrkade på sju års fängelse. Domen blev 13 år och två månader.
Jag har funderat på varför en sådan dom inte väcker någon uppmärksamhet i dag.
Jag tror inte att det beror på någon konspiration från våra medier.
Min teori är att det hänger samman med att rasism och främlingsfientlighet blivit normaliserat i vårt samhälle. Inte minst inom politiken.
I den senaste partiledardebatten i Agenda hade statsminister Stefan Löfven (S) och moderatledaren Ulf Kristersson ett replikskifte om vems ”fel” det var att vi hade så många invånare i Sverige med utländsk bakgrund.
Moderatledaren skyllde på regeringen, medan statsministern påpekade att det var den tidigare alliansregeringen som skapat regelverket.
Att den tidigare generösare flyktingpolitiken var fel rådde det enighet om. När den höga arbetslösheten diskuterades i samma debatt drogs det exempel om somaliska sexbarnsmammor som en bidragande orsak.
Ett sådant politiskt klimat påverkar värderingarna i samhället. Det påverkar också medierna, journalisterna och nyhetsvärderingen. På så sätt kan domen mot Locano passera under radarn som en ickenyhet i stort sett i hela Europa.
Exemplet visar också att vi redan har glidit en bra bit ut på det sluttande plan där medmänsklighet och synen på människors lika värde håller på att erodera.
Den utvecklingen är farlig för vårt samhälle. Därför hoppas jag att den orimliga domen mot Domenico Locano uppmärksammas.
Vårt samhälle blir bättre om solidaritet och medmänsklighet växer sig starkt igen.