Inhemsk turism kan rädda besöksnäringen

Ett ökat svenskt resande kan i bästa fall kompensera för de underskott som det lägre svenska resandet stått för under vårmånaderna.

Debatt 12 juni 2020 14:37
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sveriges regering har gjort bedömningen att det är möjligt för den som inte uppvisar symptom att resa inom landet.

Det är en bedömning som om den fungerar i praktiken innebär ett visst andrum efter en otroligt tuff vår för den svenska besöksnäringen. Det är välkommet eftersom närmare 175 000 svenska jobb kan kopplas dit.

Att den inhemska turismen kommer igång är inget skäl för att blåsa faran över. Våren har inneburit stora skador inte minst för hotellnäringen. Dessa bortfall kommer inte ens en inhemsk toppensommar att kunna kompensera.

Normalt är juni, juli och augusti de i särklass bästa månaderna. En ordinarie sommar är anläggningarna i praktiken fulla.

Hotell, vandrarhem, stugbyar och campingar kan inte gärna hyra ut fler logiplatser än man har tillgång till. Därmed blir det svårt att ”hämta ikapp” tappet under en tidsperiod när beläggningen normalt sett ändå är väldigt hög.

I praktiken har all utländsk turism fallit bort under våren.

Sannolikt kommer stora delar av den att falla bort även under högsäsong.

Därmed kan ett ökat svenskt resande, i bästa fall, kompensera för de underskott det lägre svenska resandet stått för under vårmånaderna. Bättre än så blir det inte i denna svåra situation.

Det innebär att en bra inhemsk resesommar kan ge ett status quo-läge för hotell som släpar på en tung ryggsäck av underskott som byggts upp under våren.

Redan i mars började beläggningarna falla. I april var 80 procent av intäkterna borta. Bilden för maj är snarlik.

Regeringens omställningsstöd,, som i grunden är bra, ger viss kompensation för bortfallet i mars och april – men saknas helt för maj månad. Det innebär i praktiken att maj är ett ekonomiskt slukhål för hela besöksnäringen.

Det utgör ett betydande problem, som i förlängningen gör att i grunden sunda företag blir mindre motståndskraftiga, riskerar att gå omkull. Med det skadas såväl enskilda människors inkomster som den svenska ekonomin.

Stockholms Handelskammare hoppas och tror att riksdagens partier – från höger till vänster – inser att besöksnäringen kan betraktas som en svensk basnäring. Exportvärdet landar på en bit över 150 miljarder kronor varje år.

Därför är det rationellt, logiskt och ansvarstagande att slå vakt om förutsättningarna för de företag som utgör basen i turistindustrin. Därför måste också det ekonomiska hålet för åtminstone maj slutas.

Det görs effektivast via en förlängning av det omställningsstöd som redan finns på plats.


Ämnen du kan följa
Läs mer!

Andréa från Arvidsjaur mitt i vulkaninfernot på Tonga • Pappa Peder: "Hon ringde och sa att det regnade stenar"

Andréa från Arvidsjaur mitt i vulkaninfernot på Tonga • Pappa Peder: "Hon ringde och sa att det regnade stenar"