Inget behov av kommunens jobbcoacher i Skellefteå

”För det andra kan de arbetslösa på Arbetsförmedlingen få vägledning av professionella coacher. Det finns flera olika tjänster som rustar, matchar och utbildar till de lediga jobben.”
”För det andra kan de arbetslösa på Arbetsförmedlingen få vägledning av professionella coacher. Det finns flera olika tjänster som rustar, matchar och utbildar till de lediga jobben.”

Skellefteå kommun är först i landet med att låta egna jobbcoacher guida anställda och arbetssökande i en ny karriärtjänst. Genom att klicka eller kliva in på Welcome house Skellefteå kan du enkelt boka ett möte med en coach för att få vägledning till jobb eller studier.

Debatt 10 november 2023 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men kommunens arbetsmarknadssatsning på jobbcoacher är både överflödig och onödig. Det finns redan idag gott om välmeriterade jobbcoacher och yrkesvägledare runt om i Skellefteå. Här är fyra bättre vägar för anställda och arbetslösa till att få träffa en vägledare eller coach:

För det första kan anställda och nya arbetslösa få vägledning till studier och jobb via omställningsorganisationerna. Tack vare det nya huvudavtalet mellan Svenskt Näringsliv, LO och PTK kan de som har minst ett års arbetslivserfarenhet träffa en karriär- och studievägledare. De som jobbar kommunalt eller i regionen kontaktar Omställningsfonden, yrkesarbetare i privat sektor Trygghetsfonden TSL och privata tjänstemän Trygghetsrådet TRR. Det är bara för anställda att ta reda på vilken omställningsorganisation de tillhör och klicka in och boka en tid för samtal med en professionell vägledare. De som blivit uppsagda får självklart också stöd från omställningsorganisationerna och får vanligtvis snabbt nytt jobb eller börjar studera.

För det andra kan de arbetslösa på Arbetsförmedlingen få vägledning av professionella coacher. Det finns flera olika tjänster som rustar, matchar och utbildar till de lediga jobben. Tyvärr är det få deltagare hos de fristående leverantörerna i tjänsterna Karriärvägledning och Rusta och matcha 2. Det är obegripligt att Arbetsförmedlingen i Skellefteå inte anvisar fler av de många arbetslösa till de upphandlade tjänsterna eftersom det finns gott om lediga jobb. Arbetslösa som behöver stöd för att hitta jobb borde bara behöva kontakta Arbetsförmedlingen för att få professionellt stöd av de fristående jobbförmedlarna.

För det tredje finns det redan idag ett Centrum för vägledning i Skellefteå kommun. Här jobbar professionella yrkes- och studievägledare som kan coacha till rätt yrkes- eller teoretisk utbildning. Bara att klicka in på deras hemsida och boka en tid. För det fjärde, i en ny rapport om den gröna omställningen i Skellefteå visade Almega hur de privata utbildnings- och matchningsföretagen bidrar till att sätta människor i arbete. Tillsammans med jobbtillväxten på NorthVolt, Boliden och flera andra företag växer samtidigt den privata bemannings, omställning och utbildningsbranschen.

Det är orimligt att Skellefteå kommuns egna jobbcoacher ska konkurrera ut de privata matchningsföretagen i Skellefteå som har anställt välutbildade och professionella vägledare. Istället borde Welcome house samverka med de fristående leverantörerna av omställnings- och matchningstjänster, studievägledning och helt privata bemannings- och utbildningsföretag.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa