Ingen kvinna ska behöva gömma sig

Kvinnorna lever I ett fängelse. De får flytta, byta identitet, ändra utseende. Deras barn behöver göra likadant.

Runt om i landet har kvinnor tvingats gå under jorden. Men ingen har tagit reda på hur skyddet fungerar.

Runt om i landet har kvinnor tvingats gå under jorden. Men ingen har tagit reda på hur skyddet fungerar.

Foto: Tore Meek/NTB scanpix/TT

Debatt2020-10-08 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Rätten till kroppslig integritet och ett liv utan våld och förtryck borde vara en självklarhet.

Men för många kvinnor ser verkligheten annorlunda ut.

Förra året polisanmäldes i Sverige 28 000 fall av misshandel av kvinnor. I 31 procent av fallen hade kvinnan och förövaren en parrelation, eller hade tidigare haft en sådan. Dessutom anmäldes 1 710 fall av grov kvinnofridskränkning.

Runt om i landet har kvinnor tvingats gå under jorden. Men ingen har tagit reda på hur skyddet fungerar, hur deras gömda barn mår, hur många de är och hur länge de behöver leva gömda.

Vi i Kristdemokratiska kvinnoförbundet kräver att samarbetet mellan myndigheter förbättras, fördjupas och att handläggningen blir effektivare.

Vi vill skärpa straffsatserna för den som överskrider besöksförbudet och att man sätter fotboja på den som utövar dödshot mot sin partner. Det är även den som blir slagen och hotad som ska ha rätt till sitt hem, inte den som slår.

Samhället måste också skydda barnen. En förälder som utreds eller döms för olaga hot eller våld mot sin partner ska inte ha umgängesrätt eller få information om barnet. Barnperspektivet måste beaktas.

Tyvärr tvingas kvinnor till en orimlig kamp för att få det stöd hon behöver. Vi måste prata om hot- och våldsutsatta kvinnors kamp mot myndighetsbyråkratin. Att bryta upp från sitt tidigare liv är ingen enkel sak.

Man kan inte över en natt förväntas lösa det praktiska med anställning, barnomsorg, transporter, ny bostad och inleda en rättsprocess. Allt detta utöver de eventuella säkerhetsriskerna.

Att dessutom hantera läkarkontakter, kämpa mot Försäkringskassan och förklara situationen för socialtjänsten är för många kvinnor en omöjlig börda.

Myndigheterna måste samarbeta. Flera av de gömda kvinnorna vittnar om hur polisen utreder dödshot samtidigt som socialtjänsten informerar pappan om var barnen befinner sig.

Uppgifter har av misstag läckt ut från barnens skola eller Skatteverket.

Utöver de digitala spår vi själva lämnar efter oss.

Kvinnorna lever I ett fängelse. De får flytta, byta identitet, ändra utseende. Deras barn behöver göra likadant.

Trots detta tvingas många barn till umgängesrätt med den hotfulla föräldern. Det är inte acceptabelt.