Inför försörjningskrav för anhöriga

Det är orimligt att alla med anställningskontrakt kan ta med sina familjer hit utan att behöva kunna försörja dem.

Moderaterna vill vårda regelverket och möta problem med fusk och kriminalitet samtidigt som vi värnar företagens behov av kompetens, skriver bland andra Elisabeth Björnsdotter Rahm (M), riksdagsledamot.

Moderaterna vill vårda regelverket och möta problem med fusk och kriminalitet samtidigt som vi värnar företagens behov av kompetens, skriver bland andra Elisabeth Björnsdotter Rahm (M), riksdagsledamot.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Debatt2021-02-28 10:31
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Moderaterna vill skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring.

Nu är det upp till bevis för Socialdemokraterna om de verkligen vill ta tag i de problem som finns.

Arbetskraftsinvandringen är värdefull för Sverige. Vår ekonomi och våra företag är beroende av att människor kommer hit och bidrar. Men det finns allvarliga problem med dagens regelverk som leder till fusk och utnyttjande av människor.

Nuvarande regler infördes 2008. Sedan dess har hundratusentals människor kommit till Sverige som asylsökande. Alltför många av dessa står utanför arbetsmarknaden. Arbetslösheten är den högsta sedan 1997.

Moderaterna vill vårda regelverket och möta problem med fusk och kriminalitet samtidigt som vi värnar företagens behov av kompetens. Därför har vi lagt fyra förslag på riksdagens bord.

Socialdemokraterna, som återkommande säger att de vill göra någonting åt missförhållandena, har nu chansen att gå från ord till handling.

Våra förslag innebär:

- Höjt lönekrav

Moderaterna vill höja lönekravet från 13 000 kronor till 31 700 i månadsinkomst. Det motsvarar medianlönen på svensk arbetsmarknad. Säsongsanställda, som bärplockare och plantörer, är undantagna lönekravet. Detsamma gäller doktorander.

- Stoppa arbetskraftsinvandring för personliga assistenter

Skandal efter skandal visar hur stort problemet är. Enligt Nationellt underrättelsecentrum finns det tydliga kopplingar mellan arbetskraftsinvandringen och organiserade brottsliga upplägg.

- Stoppa spårbyten

Det innebär att en asylsökande som får avslag på asylansökan inte ska kunna ansöka om arbetstillstånd i stället. Dagens regler missbrukas av personer som saknar skyddsskäl. Regeringen utreder om det ska bli enklare att byta spår.

- Inför försörjningskrav för anhöriga

Moderaterna föreslår att ett riktigt försörjningskrav omgående införs. Det är orimligt att alla med ett anställningskontrakt i Sverige kan ta med sina familjer hit utan att behöva kunna försörja dem.

Dessa förslag behöver kompletteras med en bidragsreform, med ett bidragstak för dem som har arbetsförmåga.

Det måste alltid löna sig att gå från bidrag till arbete.

När vi har 600 000 utrikesfödda i arbetsför ålder som saknar egen försörjning är det inte rimligt att människor kommer hit från andra sidan jorden för att städa eller diska.

Det är inte heller rimligt att våra regelverk utnyttjas och att skattebetalarnas pengar går till kriminella.

Nu måste politiken gå från ord till handling.