Det är människor som arbetar ideellt och för vissa föreningar, handlar det om att vårda och uppmärksamma bygdens lokalhistoria. Hembygdsrörelsen som fick sina första föreningar för över 100 år har samlat på sig många kulturhistoriska föremål och de har även ofta hus, som kräver vård.
I Stockholm finns många kända museer, som vi gärna besöker. Vi har även i vårt län uppskattade museer, som har bildats tack vare gåvor, som ofta har kommit via lokalföreningar. Varje kommun har själva lokala historiska centra, där besökare kan få ta del av bygdens historia. De har föremål och byggnader, som har sina berättelser.
Vid marknader kan man ofta även få äta det som påminner om gången tid. Man kan få hjälp via studieförbund hjälp att svara för studiecirklar där bygdens folk skapar dokument, bland annat hembygdsböcker men även ljudinspelningar och filmer. Det görs i regel ideellt.
När Västerbottens Läns Hembygdsförbund sammanställer inkomna enkätsvar så kan vi finna att medlemmar bland de 50-tal föreningarna, har svarat för ideella insatser motsvarande 12 miljoner kronor om man räknar med 310 kr/timme. Det här bör bli känt för de som tagit beslut om att minska statliga eller kommunala stöd till folkrörelser.
Många av dessa föreningar är även engagerade i att få nyanlända människor att känna sig välkomna till bygden. De har viktig roll i integrationen. Nyinflyttade har under åren tillfört kultur som påverkat bygden och då inte minst vad gäller mat men även om ökad förståelse om vår omvärld.
Må kommunerna vid sitt bokslut även ta med vad de ideella föreningarna har svarat för och då ofta helt gratis. Varje år borde man bjuda in föreningarna och visa att man uppskattar de kulturinsatser som de svarat för. Man kan då även finna att dessa betyder mycket för kommunens arbete för levande landsbygd. Insatserna är även en del för hållbarhet och krisberedskap.