"Den 9:e maj firar vi Europadagen och ett starkt EU! "

Europa är i krig. Ukraina står ensamt mot en av världens största arméer, ledd av en empatilös tyrann i Moskva.

EU och Sverige måste göra mer, och det är bråttom. Ukraina behöver få de vapen de ber om, skriver Liberalerna.

EU och Sverige måste göra mer, och det är bråttom. Ukraina behöver få de vapen de ber om, skriver Liberalerna.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2022-05-09 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Putin attackerar inte bara ett fredligt grannland utan leder också skoningslöst ut sina unga medborgare i döden.

En sak är säker. Putin måste stoppas. Ukraina slåss inte bara för sin egen existens, de kämpar också för oss. Rysslands krig är ett angrepp mot hela det demokratiska Europa. Det är en kränkning av varje lands rätt till sina gränser och makt över sin egen framtid.

EU och Sverige måste göra mer, och det är bråttom. Ukraina behöver få de vapen de ber om. Sanktionerna mot Ryssland måste skärpas och importen av rysk olja och gas måste strypas. 

Det humanitära stödet i och utanför Ukraina måste öka. Varje krigsbrott måste dokumenteras, åtalas och dömas. Särskilt stöd måste ges till det växande antal våldtagna kvinnor som nu börjar rapportera om det systematiska sexuella våldet.

Ukrainas önskan om EU-medlemskap måste mötas positivt. Vi är skyldiga dem vårt stöd för att återuppbygga och integreras i unionen. 

Att välkomna Ukraina in i det europeiska samarbetet skulle skicka en tydlig signal till alla de som just nu heroiskt kämpar mot Rysslands brutala övergrepp för både sin egen och sitt lands överlevnad - att deras framtid är i Europa.

Den 9:e maj firar vi Europadagen, och ett starkt EU som håller ihop är viktigare än någonsin. Vi Liberaler har länge arbetat för ett fördjupat Europasamarbete, för demokratier måste hålla ihop. Det är också hög tid för Sverige att ansöka om medlemskap i Nato, för vår gemensamma säkerhet.

Ukraina har gång på gång valt den europeiska vägen. Vi måste ta president Zelenskyjs och det ukrainska folkets vädjan på allvar och öppna dörren till EU för våra blågula grannar. 

Liberala värderingar försvarar vi bäst tillsammans.

Christina Soldan, gruppledare Liberalerna Skellefteå

Karin Karlsbro, Europaparlamentariker (L)