Hyresgästföreningens bild är missvisande

Det är förhandlingstider och hyresgästföreningen har tagit fram sina penslar som bekostats av deras medlemmar. Men när det ges utrymme för konstnärlig frihet är bilden som målas av fastighetsägare inte med sanning överensstämmande.

”Att försöka bromsa en hyresutveckling som följer den samhällsekonomiska kostnadskurvan påverkar bara våra hyresgäster på ett felaktigt sätt, framför allt dem som redan har ansträngda ekonomier då prisjusteringen kommer retroaktivt vid utdragna förhandlingar.”

”Att försöka bromsa en hyresutveckling som följer den samhällsekonomiska kostnadskurvan påverkar bara våra hyresgäster på ett felaktigt sätt, framför allt dem som redan har ansträngda ekonomier då prisjusteringen kommer retroaktivt vid utdragna förhandlingar.”

Foto: Hans Berggren

Debatt2023-10-25 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För att förvalta en fastighet på ett bra sätt behöver fastighetsägare ha råd att betala för kostnader som exempelvis belastas av kommunala avgifter, fjärrvärme, el med fler poster som har gemensamt ökat betydligt under de senaste åren. Lägg därtill förvaltningskostnader som skjutit i höjden.

Genom att äga och förvalta bostadsfastigheter kan de erbjuda hyresrätter, vilket ger en hög flexibilitet för hyresgästerna. Som både medför lägre ekonomiska åtaganden än att köpa sin bostad genom långvariga bolån med höga räntor och amorteringar till följd men också att man slipper ansvara för underhåll.

Det är alltså inte rimligt att förvänta sig att fastighetsägare ska klara dagens kostnadsökningar utan att höja hyrorna.

Att försöka bromsa en hyresutveckling som följer den samhällsekonomiska kostnadskurvan påverkar bara våra hyresgäster på ett felaktigt sätt, framför allt dem som redan har ansträngda ekonomier då prisjusteringen kommer retroaktivt vid utdragna förhandlingar. På samma sätt som det blev vid förra årets förhandlingar där några blev klara i september och fick en retroaktiv hyreshöjning från juni månad. Krister Häggling från Hyresgästföreningen kommenterade i en artikel publicerad den 15 oktober i tidningen NSD att han aldrig sett så höga yrkanden – men inte heller har fastighetsägarnas kostnadsökningar varit så stora som de är idag. Därför är det med all rimlighet att hyran behöver stå i proportion till kostnadsutvecklingen.

I stället för att motsätta sig den grundplåt som ligger till underlag för den årliga prisjusteringen, som vi tillsammans är överens om, behöver vi kroka arm för att hjälpa hyresgästerna som idag har ett utökat behov av det skyddsnät samhället erbjuder. Vi behöver tillsammans arbeta för ett utökat bostadsbidrag och vi behöver tillsammans säkerställa att hyresrätten inte blir ett andra klassens boende. Det förväntar sig Fastighetsägarna MittNord ska vara ett ansvar Hyresgästföreningen tar för sina medlemmar.

När kassaflödet ställs mot kostnaderna får fastighetsägarna inte kalkylerna att gå ihop, och då är det underhållet som drabbas.