Hur värdefull är personalen i Skellefteå kommun?

Vi som jobbar inom Skellefteå Kommun får ofta höra att vi ska jobba för verksamhetens bästa. Nu måste politiken satsa på personalen närmast medborgare, annars finns det snart ingen utbildad personal kvar, skriver Anki Pettersson, sektionsordförande Kommunal Skellefteå.

Nu måste politiken satsa på personalen närmast medborgare, barn, brukare och de äldre. Annars finns det snart ingen utbildad personal kvar på våra arbetsplatser, skriver Anki Pettersson, sektionsordförande Kommunal sektion Skellefteå.

Nu måste politiken satsa på personalen närmast medborgare, barn, brukare och de äldre. Annars finns det snart ingen utbildad personal kvar på våra arbetsplatser, skriver Anki Pettersson, sektionsordförande Kommunal sektion Skellefteå.

Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

Debatt2022-02-23 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad är då verksamhetens bästa? Vem avgör vad som är verksamhetens bästa? Kommunals medlemmar som står i frontlinjen för att utföra allt som förväntas av dem och gärna det lilla extra, alltför verksamhetens bästa! 

Vi ska alltid ha fokus på barnen, medborgarna, brukarna och våra äldre. Det ska se så bra ut, vi vill ju att kommunens medborgare ska ha det bra. Skellefteå kommun ska ju vara en attraktiv kommun att bo och verka i. 

Men var pratas det om medarbetarnas bästa? Något sånt pratas det ingenting om i kommunen. Hur värdefull är personalen?

Är det skillnad om man är anställd som chef, kock, lokalvårdare, barnskötare eller undersköterska? Är vissa kategorier mer värdefulla än andra? Vill man att de som jobbar ska ha en bra arbetsmiljö? Det skapas fina dokument, men det är ord utan handling. 

Lyfter man att arbetsmiljön är dålig, stressig med lite återhämtning så får kommunalarna höra att de kan ju byta jobb då. Det finns inga pengar för de som utför arbetet närmast barnen, medborgarna, brukarna och våra äldre. Att det finns pengar till så mycket annat sticker i kommunalarnas ögon. 

Nu är det dags för politikerna att man ska börja ta hand om medarbetarna ute på arbetsplatserna. Kommunals medlemmar förtjänar att ha det bättre på sina arbetsplatser. De får ständigt höra att det ska sparas pengar. 

Nu måste politiken satsa på personalen närmast medborgare, barn, brukare och de äldre. Annars finns det snart ingen utbildad personal kvar på våra arbetsplatser. Vill man ha kvalitet på verksamheterna, så måste det få kosta. 

Kommunal kräver härmed: 

Bättre scheman – tillbaka till att jobba var tredje helg inom vården 

Högre bemanning ute på arbetsplatserna

Tryggare anställningar - minska timvikarierna de har inga scheman och kan inte planera sitt privatliv när de inte vet hur de ska jobba i morgon

Tillsvidareanställ personal 

Bättre löner

Då får de förutsättningarna att orka och kunna göra ett bra jobb och då kommer kompetensen som nu slutar och säger upp sig att komma tillbaka för att jobba. 

När arbetsgivare tar hand om personalen på ett bra sätt och ger dem uppskattning med bra förutsättningar, arbetsvillkor och god arbetsmiljö.

Då gör de ett bra jobb, vill stanna kvar i yrket och utför alltför verksamhetens bästa.