Region Västerbotten har aktiverat krislägesavtalet inom vissa kliniker.
Vi i Kommunal känner att det är dags att berätta några saker.
Krislägesavtalet togs fram av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och flertalet fackförbund sedan Mellansverige sommaren 2018 härjats av okontrollerade skogsbränder.
Avsikten var ett avtal att kunna aktivera vid akut kris och under en begränsad tid.
Redan för ett år sedan krävde Kommunal överläggningar med Region Västerbotten. Vi ville att de av våra medlemmar som arbetar med covid-19-patienter skulle få en extra ersättning.
Men arbetsgivaren var inte intresserad av att tillmötesgå våra krav. Region Västerbotten hänvisade till arbetsskyldigheten och kollektivavtalet och tydliggjorde därmed att regionen inte var intresserad av att visa personal som arbetar med covid-19-patienter mer uppskattning i lönekuvertet än det minsta möjliga framförhandlade.
I ett års tid har Kommunals medlemmar ”krigat” i full skyddsutrustning dygnets alla timmar.
De har gjort ett oräkneligt antal passbyten och extra pass. De har ställt upp och pusslat, många gånger på bekostnad av både egen hälsa och privatliv för att visa sin yrkesstolthet och lojalitet mot arbetsgivare, arbetskamrater och invånare.
Kommunals medlemmar har funnits på plats i stormens öga oavsett väder, storhelger eller tid på dygnet.
Efter ett år med extrem arbetsbelastning, stress och ovisshet kommer pricken över i:et – krislägesavtalet.
Efter ett år av andningsmasker, svett och tårar ska Kommunals medlemmar schemaläggas 48 timmar per vecka, nätter och helger, oavsett tidigare sysselsättningsgrad.
Först efter ett år av total hängivenhet anser arbetsgivaren Region Västerbotten att vissa yrkesgrupper – krislägesavtalet är inte aktiverat för alla – ska få lite extra lön för mödan. Men då med motprestationen att arbeta ännu mer.
Frågan som Kommunals medlemmar nu ställer sig är: När blir det vår tur att vila, vår tur att återhämta oss?
När är det vår tur att natta våra barn, äta middag med våra partners och göra något roligt på helgen i stället för att sova, vila och gruva sig inför nästa 12-timmars pass?
Avslutningsvis: När ska Region Västerbotten betala oss relevant ersättning utifrån det arbete vi utför?