Hot och våld ökar i handeln – dags att agera

Hot och våld har blivit en skrämmande vardag för många butiksanställda.

”För att förebygga hot och våld krävs också regelbundna riskbedömningar och ett aktivt arbetsmiljöarbete.”

”För att förebygga hot och våld krävs också regelbundna riskbedömningar och ett aktivt arbetsmiljöarbete.”

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Debatt2025-01-22 11:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En ny undersökning från Handels visar att över 30 procent av medlemmarna är oroliga för att utsättas för hot eller våld på jobbet och 30 procent är mer oroliga nu är för ett år sedan. Störst är oron bland dem som arbetar ensamma eller upplever att chefen inte tar arbetsmiljön på allvar.

Detta måste få ett slut. Ingen ska behöva känna sig otrygg på sin arbetsplats, och det är arbetsgivarnas ansvar att säkerställa en trygg arbetsmiljö. Ett första steg är att minska riskfyllt ensamarbete och den slimmade bemanningen, något som särskilt drabbar våra butiksanställda även här i Västerbotten. Vi har exempel på hur ensamarbetande personal blivit utsatta för hot eller stöld, riskerna blir ännu större vid sena stängningar.

För att förebygga hot och våld krävs också regelbundna riskbedömningar och ett aktivt arbetsmiljöarbete. Sex av tio tycker att arbetsgivaren borde göra mer för att förbättra arbetsmiljön och tre av tio tycker inte att arbetsgivaren åtgärdar problem och risker på arbetsplatsen.

Det är vi som vet hur det dagliga arbetet går till och vad som kan vara säkerhetsrisker. Därför behöver vi involveras så att arbetstagarperspektivet finns med i säkerhetsarbetet. Det är dags att arbetsgivarna tar sitt arbetsmiljöansvar – vi kan inte vänta längre, ingen ska behöva dö på jobbet.