Hör av dig i jul, det kan rädda liv

Vetskapen om att många självmord – även ett vanligt år – begås direkt efter jul och nyår gör oss oroliga.

Medan många är på väg tillbaka till det liv de hade före pandemin upplever andra att de är ensamma på riktigt, skriver bland andra Rickard Bracken, generalsekreterare Suicide Zero.

Medan många är på väg tillbaka till det liv de hade före pandemin upplever andra att de är ensamma på riktigt, skriver bland andra Rickard Bracken, generalsekreterare Suicide Zero.

Foto: Jessica Gow/TT Nyhetsbyrån

Debatt2021-12-16 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många planerar att återgå till ett mer ”normalt” julfirande.

Samtidigt kommer den ofrivilliga ensamheten att kännas större än någonsin för andra.

Vi människor är sociala varelser. Vi behöver gemenskap. Behovet av att ingå i en grupp är inpräglat i vårt dna. Att bli utesluten från gruppen är en signal om att livet är hotat. Hela vårt biologiska system signalerar fara.

Under pandemin minskade antalet självmord. Det kan bero på att det mitt under en kris finns en känsla av gemenskap. När den omedelbara krisen är över finns en risk att antalet självmord ökar.

Vi vet att pandemins konsekvenser med närståendes dödsfall, arbetslöshet och ekonomisk osäkerhet är riskfaktorer.

Det gäller särskilt för grupper som redan innan krisen hade en tuff situation.

Medan många är på väg tillbaka till det liv de hade före pandemin upplever andra att de är kvar i ”lock down” och ensamma på riktigt.

Vetskapen om att många självmord – även ett vanligt år – begås direkt efter jul och nyår gör oss oroliga. Den ofrivilliga ensamheten kan om möjligt bli extra påtaglig i år.

Det finns inget vaccin mot ensamhet. Men att välkomna fler in i gemenskapen gör stor skillnad.

Omtanke skapar tillhörighet och hjälper vårt biologiska system att signalera att faran om uteslutning är över. Det finns någon som hör och ser mig, som undrar hur jag har det och som har tid att lyssna.

Här kommer några råd till dig som medmänniska:

- Att göra något för våra medmänniskor hjälper andra, men får samtidigt oss själva att må bättre. Vilka har du inte hört av dig till på länge? Vem kan du ringa redan i dag?

- Det krävs ofta väldigt lite för att få andra att må bättre. Le mot den du möter på en promenad, säg något snällt, knacka på hos din granne, ta en fika med en familjemedlem.

- Digitala plattformar är en bra lösning om ni inte kan träffas fysiskt. Att bli inbjuden till ett digitalt glöggmingel kan betyda mycket för den som är ensam.

- Att agera och våga fråga är två viktiga saker om du misstänker att någon i din närhet mår dåligt. Att visa att du finns där kan göra all skillnad i världen.

Fundera över vem som behöver en vänlig hälsning, din närvaro och omtanke – och hör av dig. Det kan rädda liv.