Höj statusen för civilsamhällets roll i samhälls-omvandlingen

Vi pratar om grön omställning i norra Sverige och en pågående samhällsomvandling som går i rasande fart. Vi pratar om Västerbotten som Sveriges snabbast växande region, med Skellefteå i blickfånget.

Biblioteken är exempel på innovationer som kommit från civilsamhället.

Biblioteken är exempel på innovationer som kommit från civilsamhället.

Foto: Lars Eriksson

Debatt2024-06-10 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi pratar om behovet av innovativa lösningar på gamla och nya utmaningar. Vi pratar om förmågan att attrahera en mängd nya människor som ska vilja bosätta sig, jobba och leva här.

Under den tvärsektoriella Mötesplats Lycksele har vi i två dagar samtalat om dessa utmaningar tillsammans med näringsliv, offentlig sektor och akademi. Det verkar som att alla är rörande överens: Samhällsomvandlingen kräver att alla sektorer bidrar till omställningen – offentlig verksamhet, näringsliv, akademi och vår idéburna sektor, civilsamhället. Alla är också överens om att samverkan är en nyckel för att komma framåt. Vårt budskap är: Se till att samverkan med civilsamhället sker långsiktigt, systematiskt och i ögonhöjd med övriga sektorer. Först då kan samhället på riktigt nyttja föreningslivets fantastiska förmåga att engagera människor och skapa nya innovationer som ger lösningar på befintliga och framtida samhällsutmaningar.

För den som eventuellt tvivlar på civilsamhällets förmåga att hitta lösningar och generera idéer som kommer till godo för samhället, påminner vi gärna om att till exempel biblioteken och folktandvården i grunden är innovationer från just civilsamhället. Och det är bara två av många exempel. Vi påminner också gärna om att det ideella engagemanget är otroligt starkt. Människor vill engagera sig ideellt i frågor som ligger dem nära, inte minst i sitt lokalsamhälle. De senaste 30 åren har faktiskt 51% av alla svenskar engagerat sig ideellt, i genomsnitt 18 timmar i månaden (!).

Civilsamhället i Västerbotten samlar hela 7000 organisationer, 20.000 anställda och hundratusentals ideellt arbetade timmar. Det utgör en enorm samhällskraft, bara genom att vara precis som det är. Men tänk, om vi gemensamt kunde bli ännu bättre på att skapa förutsättningar för civilsamhället att förverkliga sina idéer, sådana som kommer att komma samhällsomvandlingen till godo. Men då krävs att vi erkänner civilsamhället som den innovationsmotor det är, samverkar i ögonhöjd och satsar på att bygga starka föreningar som har kapacitet att driva utveckling. Vi vet att civilsamhället vill bidra till samhällsomvandlingen – men behöver få bättre villkor och en tydligare plats på spelplanen.

Vem vet, kanske är det just en innovation likt folktandvård eller bibliotek vi i framtiden ser tillbaka på och konstaterar att just det verkligen gav samhällsomvandlingen en skjuts framåt och skapade värde för väldigt många människor.

Ylva Löwenborg, ordförande Samforma

Niclas Bromark, länsidrottschef RF-SISU Västerbotten