Högre polisnärvaro stärker tryggheten i glesbygd

Polisen är beroende av ett högt förtroende hos medborgarna.

De närmaste åren kommer fler att träffa polisen, inte minst i områden där känslan av polisiär närvaro varit svag, skriver bland andra regionpolischefen Micael Säll Lindahl.

De närmaste åren kommer fler att träffa polisen, inte minst i områden där känslan av polisiär närvaro varit svag, skriver bland andra regionpolischefen Micael Säll Lindahl.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Nyhetsbyrån

Debatt2021-08-25 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en tid när samhällsdebatten ibland handlar om försämrad service och myndigheters frånvaro, men också om känslan av utanförskap och av att inte räknas, ska polisen stärka närvaron och tillgängligheten i hela landet.

Jakten är en av många arenor som är förträffliga för dialog och för att skapa relationer med medborgarna i lokalsamhället.

Jaktintresset är påtagligt och jägare finns inom de flesta yrkeskategorier. Ett grundmurat intresse för natur och människa är ofta starka drivkrafter. Jägarna är välutbildade och kunniga och har en tydlig etisk kompass.

Men det finns också en annan sida. Allt ifrån mindre allvarliga förseelser till organiserad, illegal jakt. Och allt däremellan.

En av de viktigaste förebyggande krafterna är alla ansvarsfulla jägare som skapar ett starkt tryck på regelefterlevnad och som gör kostnaden alltför stor för den eller de som överväger att kliva utanför ramarna.

Vid polisens tillsynsarbete under jaktsäsongen träffar vi många av alla dessa jägare. Det är uppskattade möten som förutom kontroll av regelefterlevnaden också skapar tillfällen att prata om andra viktiga frågor om polisens arbete.

Det är den dialogen vi vill ha. För då blir polisen bättre på att göra rätt saker.

Men det finns också andra berättelser. Att polisen och andra rättsvårdande myndigheter tycker illa om jakt och jägare. Att polisen har ett egenintresse av att förfölja jägare och andra som har åsikter om jakt och rovdjur.

Det finns de som hittar näring i att systematiskt sprida förenklade och ibland konspiratoriska berättelser om att saker inte är som de borde vara. Ytterst undergrävs förtroendet för demokratin. Därför är transparens och dialog ytterst viktigt för polisen.

Vi vill därför betona följande:

- Polismyndigheten i Sverige är under tillväxt. Polisregion Nord kommer de närmaste åren att öka sin förmåga i hela regionen.

- Polisen ska förebygga och beivra brott. Oavsett hur eller var brotten sker – eller av vem.

- Polisen är beroende av ett högt förtroende hos medborgarna. Förtroende skapas genom professionalitet och effektivitet. Men också i relationer.

De närmaste åren kommer fler att träffa polisen, inte minst i områden där känslan av polisiär närvaro varit svag. Vi kommer fortsätta att bekämpa brottslighet och vi kommer arbeta för att polisen ska upplevas som tillgänglig och närvarande i större utsträckning än tidigare.

Givetvis kommer polisens arbete inte heller i framtiden vara helt fritt från tillkortakommanden. Men polisens uppdrag och strävan är tydlig: Att göra Sverige tryggt och säkert.