Hög tid att stÀlla om för en bÀttre folkhÀlsa

Det Àr hög tid att stÀlla om för en bÀttre folkhÀlsa för hela befolkningen och ge alla förutsÀttningar för en jÀmlik hÀlsa.

HjĂ€rt-kĂ€rlsjukdomar och cancer Ă€r de tvĂ„ frĂ€msta anledningarna till att dö för tidigt. Ökad fysisk aktivitet och hĂ€lsosamma matvanor Ă€r en viktig förebyggande Ă„tgĂ€rd, skriver bland andra Kristina Sparreljung, generalsekreterare HjĂ€rt-Lungfonden.

HjĂ€rt-kĂ€rlsjukdomar och cancer Ă€r de tvĂ„ frĂ€msta anledningarna till att dö för tidigt. Ökad fysisk aktivitet och hĂ€lsosamma matvanor Ă€r en viktig förebyggande Ă„tgĂ€rd, skriver bland andra Kristina Sparreljung, generalsekreterare HjĂ€rt-Lungfonden.

Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

Debatt2021-02-21 12:31
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Pandemin har satt folkhÀlsa högt upp pÄ dagordningen.

Nu Àr det dags att prioritera preventiva ÄtgÀrder och stÀlla om för en bÀttre folkhÀlsa.

Detta för att möta utmaningar med folksjukdomar, kommande pandemier och samtidigt vÀrna vÄrden.

Sverige saknar i dag en nationell handlingsplan för ökad fysisk aktivitet och hĂ€lsosammare matvanor. Det vill Cancerfonden och HjĂ€rt-Lungfonden Ă€ndra pĂ„ och lanserar dĂ€rför initiativet ”FolkhĂ€lsa för alla”.

PÄ samma sÀtt som vi kan minska risken att smittas av covid-19, genom att exempelvis hÄlla avstÄnd och tvÀtta hÀnderna, kan vi förebygga icke smittsamma sjukdomar genom goda levnadsvanor.

Flera av de levnadsvanor som ökar risken att bli svÄrt sjuk i covid-19 Àr dessutom de som ökar risken för att insjukna i hjÀrt-kÀrlsjukdom och cancer.

HjÀrt-kÀrlsjukdomar och cancer Àr de tvÄ frÀmsta anledningarna till att dö för tidigt. Bara i VÀsterbotten avled nÀra 1 400 personer till följd av dessa sjukdomar 2019.

Ökad fysisk aktivitet och hĂ€lsosamma matvanor Ă€r en viktig förebyggande Ă„tgĂ€rd.

Fysisk aktivitet och mat pÄverkar oss frÄn fosterstadiet till sista andetaget och hÀlsosamma levnadsvanor leder till bÀttre hÀlsa genom hela livet.

Men utvecklingen gÄr Ät fel hÄll: i dag har över halva Sveriges befolkning (52 procent) övervikt eller fetma. MÄnga rör pÄ sig allt mindre och minst 40 procent av svenskarna Àter ohÀlsosamt.

Dessutom löper vissa grupper i samhÀllet större risk att drabbas av ohÀlsa, vilket Àven coronapandemin tydligt pÄvisat.

Skillnaderna i hÀlsa och levnadsvanor vÀxer och syns till exempel mellan kvinnor och mÀn samt mellan olika socioekonomiska grupper över hela landet.

FolkhÀlsa handlar inte bara om individuella val kring kost och motion utan Àr nÀra förknippat med hur samhÀllet Àr strukturerat. VÄra möjligheter till hÀlsosamma val pÄverkas av yttre faktorer som omgivningen dÀr vi bor och vilka finansiella resurser man har.

Det Ă€r hög tid att stĂ€lla om för en bĂ€ttre folkhĂ€lsa för hela befolkningen och ge alla förutsĂ€ttningar för en jĂ€mlik hĂ€lsa – oberoende av Ă„lder, kön, socioekonomi eller funktionsnedsĂ€ttning.

DĂ€rför lanserar Cancerfonden och HjĂ€rt-Lungfonden – Sveriges tvĂ„ största insamlingsorganisationer för forskning om vĂ„ra stora folkhĂ€lsosjukdomar – initiativet ”FolkhĂ€lsa för alla”.

Initiativet syftar till att samla stöd för en nationell handlingsplan för ökad fysisk aktivitet och bÀttre matvanor. Detta knyter Àven an till Sveriges genomförande av folkhÀlsopolitiska mÄl sÄvÀl som Agenda 2030.

Enligt data frĂ„n Statistiska centralbyrĂ„n (SCB) finns det nĂ€stan 9 400 civilsamhĂ€llesorganisationer bara i VĂ€sterbotten. Vi vill uppmuntra er, universitet, privatpersoner och andra aktörer att skriva under ”FolkhĂ€lsa för alla”.

Tillsammans kan vi visa regeringen att det finns ett brett stöd och ett stort engagemang runt om i landet för att utforma en nationell handlingsplan för ökad fysisk aktivitet och för bÀttre matvanor.