Historien om Bäckgården – en julsaga utan lyckligt slut

I Charles Dickens En julsaga sitter den gamle vresiga affärsmannen Ebenezer Scrooge och tänker över sitt liv. För många är julen är en tid för eftertanke över det gångna året. Vad som blev bra och vad som kunde ha blivit bättre.

”Situationen inom äldreomsorgen är dessvärre ingen mardröm som man bara kan vakna upp ur, utan den bistra verkligheten.”

”Situationen inom äldreomsorgen är dessvärre ingen mardröm som man bara kan vakna upp ur, utan den bistra verkligheten.”

Foto: Lennart Enkvist

Debatt2023-12-20 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Drygt ett halvår har gått sedan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna gemensamt tog beslutet att lägga ned halva det särskilda boendet Bäckgården. Moderaterna sa redan då att det var ett ogenomtänkt hafsverk utan framtidstro. Tyvärr kunde vi inte ha fått mer rätt.

Idag är Norsjö kommun i den situationen att vi har för få platser på särskilt boende. Kön med personer som efter biståndsbeslut har rätt till plats på särskilt boende växer. På senaste kommunfullmäktige fick vi veta att det är fem personer som väntat över tre månader på plats. Alltså precis så många som antalet nedlagda platser på Bäckgården. När Moderaterna lyfte problematiken satt de ansvariga partierna helt tysta. Man väljer alltså att inte ens bemöta kritiken. Det är inte inför oss Moderaterna ni behöver stå till svars, utan gentemot våra kommuninvånare och brukare i behov av plats.

I En julsaga får herr Scrooge besök av Kommande Julars Ande som visar hur framtiden kanske kommer att se ut om inte Scrooge bättrar sig. Scrooge vaknar sedan ur vad som verkar ha varit en dröm, överlycklig över att fortfarande ha fått en chans att bättra sig. Situationen inom äldreomsorgen är dessvärre ingen mardröm som man bara kan vakna upp ur, utan den bistra verkligheten.

Förhoppningsvis är det inte försent att ställa saker till rätta igen. Men för det krävs det politiskt mod att erkänna att fel beslut togs. Men när S, V och KD inte ens vill eller vågar diskutera frågan, så känns inte politiskt mod som det bästa sättet att beskriva deras politik.

Att stänga delar av Bäckgården skulle bli en besparing, men sex månader senare visar det sig att kommunen inte ens sagt upp något hyreskontrakt för övervåningen. Så här står vi nu, med pengar i sjön och äldre i behov av omsorg, som likt en annan historia i juletid, inte får den plats de behöver. De blir förvisso inte hänvisade till något stall, men behöver likväl bo kvar där deras behov inte blir tillgodosedda på samma sätt som på ett särskilt boende.

Moderaterna styr tyvärr inte Norsjö kommun. Men vår julklapp till kommuninvånarna blir att fortsätta ifrågasätta och driva på för förändring för hela Norsjös bästa.