Hijab är inget hinder för att ge god vård

Vi har inte åsikter om kön, etnicitet, religion, sexuell läggning, ålder, tatueringar, hårfärg eller annat hos de vi anställer i regionen. Det viktiga är vilken vård och service de lämnar och det sätt på vilket de sköter sin anställning.

Jonas Karlberg (V) anser att Hijab (muslimsk sjal) kan vara en del av personalklädseln inom vården.

Jonas Karlberg (V) anser att Hijab (muslimsk sjal) kan vara en del av personalklädseln inom vården.

Foto: Samuel Pettersson, Carina Johanssen

Debatt2024-07-08 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När Sverigedemokraterna ska bestämma vad svenskhet eller Sveriges statsbyggande är tar de varje gång fasta på det sämsta i den historian. Det skedde när den Sverigedemokratiske talmannen för några år sedan förklarade att det inte går att vara både svensk och same eller jude. Eller som nu senast när deras partiledare i sitt Almedalstal förklarar att den som arbetar i skolan inte ska få bära slöja, att det var viktigare med lärarens klädsel än skolans resurser. Eller som i Region Västerbotten där de ifrågasätter valet att ta in slöja/hijab i utbudet av personalkläder och indirekt rätten att bära plagget på arbetsplatsen.

Frågan handlar egentligen inte om Region Västerbotten ska bekosta hijab som personalkläder, det handlar för SD om att få bort människor som av personliga skäl väljer att bära slöja från lönelistorna. Det är en brokig skara som arbetar för Region Västerbotten. En väldigt stor del av den personal som driver och upprätthåller svensk vård och omsorg har på något sätt rötter i andra länder. Vi kräver inte att personalen ska lämna sin personlighet och det som gör dem till individer utanför arbetsplatsens dörrar. Vi förväntar oss att våra anställda möter medborgare, patienter och kollegor på ett professionellt och icke-diskriminerande sätt, och våra anställda ska bemötas på samma sätt.

Det Sverigedemokraterna vill göra är inte att försvara en svensk upplysningsanda, det är en kopia på en nationalistisk och rasistisk politik som den vi ser i till exempel Frankrike, där en gammal kolonialmakt försöker gömma fortsatt kolonial politik bakom ett påstått försvar av arvet från den franska revolutionen. I det här fallet, liksom för SD i Västerbotten, genom att bestämma vilka kläder kvinnor ska få ha på sig på jobbet eller i det offentliga rummet. En politik som nu gör att franska idrottsutövare inte tillåts att bära hijab, från spel i lokala fotbollsligor till att representera sitt land i OS i Paris i sommar. 

På vilket sätt bidrar det till att lösa personalbrist, kompetensförsörjningskriser, minska segregation, bidra till integration, öka jämställdheten eller främja folkhälsa?

Jonas Karlberg (V), Regionråd med ansvar för jämställdhet och jämlikhet, Region Västerbotten