Hemtjänstindex höjer statusen för livsviktig verksamhet

Robertsfors kommun tar ytterligare ett kliv uppåt i tätstriden i årets Hemtjänstindex liksom Lycksele, Vindeln och Storumans kommuner. Även Skellefteå och Nordmalings kommuner gör fina resultatförbättringar. Förvånande kan sägas att Umeå och Vännäs kommun tappar rätt många placeringar sett över hela landet.

”Hemtjänsten berör oss alla någon gång i livet. Genom Hemtjänstindex (HTI) vill SPF Seniorerna bidra till att höja statusen för denna livsviktiga verksamhet.”

”Hemtjänsten berör oss alla någon gång i livet. Genom Hemtjänstindex (HTI) vill SPF Seniorerna bidra till att höja statusen för denna livsviktiga verksamhet.”

Foto: Adam Wrafter

Debatt2024-12-18 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När SPF Seniorernas Hemtjänstindex nu publicerats för tredje året, https://hemtjanstindex.se/hemtjanstindex-2024/, är Robertsfors, Lycksele och Storumans kommuner de kommuner som rejält ökar sina placeringar när det gäller kvalitet i hemtjänsten. Samtidigt kan vi konstatera att det fortfarande finns stora möjligheter till förbättringar i alla kommuner.

Hemtjänsten berör oss alla någon gång i livet. Genom Hemtjänstindex (HTI) vill SPF Seniorerna bidra till att höja statusen för denna livsviktiga verksamhet. Syftet med HTI är att skapa en positiv utveckling av hemtjänsten genom att kommuner som lyckas väl kan fungera som inspiration för andra.

Innan HTI var det svårt att få en samlad bild av hur hemtjänsten faktiskt fungerar. HTI är unikt eftersom det väger samman offentliga data, främst från Socialstyrelsens nationella enkäter, och ger därför en helhetsbild av kvaliteten i kommunernas hemtjänst. Kommuner kan nu jämföras med varandra, vilket inte varit möjligt tidigare. Unikt är också att indexet är viktat utifrån vad seniorer anser vara viktigt för en hemtjänst av hög kvalitet.

För att nå höga indextal krävs nöjda äldre, goda resultat i samtliga delindex och att kommunen jobbar faktabaserat. För det sistnämnda krävs att kommunen deltar i de undersökningar som bland annat Socialstyrelsen genomför varje år. Ingen kommun i Sverige når upp till maxpoängen 100. Det innebär att alla kommuner har potential att förbättra sig. Ett dåligt resultat hoppas vi att kommunerna ser som en möjlighet till att kraftsamla för att vända utvecklingen.

Används HTI konstruktivt kan man ta reda på vilka förbättringar som behöver göras och titta på de kommuner som lyckats bättre. Snart kommer en ny socialtjänstlag som kräver att hemtjänsten ska bedrivas i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Vi är övertygade om att HTI kan bli ett viktigt redskap för att möta dessa krav.

Hemtjänst kan vara livsavgörande och måste hålla en hög kvalitet i hela landet. Det är det vi vill att Hemtjänstindex ska bidra till.