Hellre fler kontroller än stöld

Förseningsavgifter inom landets regioner har uppmärksammats nyligen. För alla regioner innebär det totalt en siffra på sextio miljoner kronor i förseningsavgifter, dröjsmålsräntor och inkassoavgifter. Utslaget per månad motsvarar det en miljon kronor i kostnader.

"En förklaring finns, och den är i sitt sammanhang en rimlig sådan: kontroller av bluffakturor från blufföretag."

"En förklaring finns, och den är i sitt sammanhang en rimlig sådan: kontroller av bluffakturor från blufföretag."

Foto: Daniella backlund/SvD/TT

Debatt2023-01-20 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För Region Västerbotten var summan 590 000 kronor under 2022. Det är mycket pengar, särskilt när det gäller våra gemensamma skattepengar som ska behandlas med omsorg och det finns därför skäl att höja ögonbrynen och fråga sig: varför slösas skattepengar på detta?

En förklaring finns, och den är i sitt sammanhang en rimlig sådan: kontroller av bluffakturor från blufföretag. Dessa så kallade företag skickar medvetet ut massvis av fakturor som saknar grund i hopp om att tjänstemännen inom Regionen ska betala dem utan frågor. Ett förfarande som är extremt provocerande som förvaltningen är väldigt medveten om och gör allt i sin makt för att bekämpa. 

Vissa fakturor kan ligga på flera hundratusen kronor eller mer vilket innebär att om man inte gjorde dessa kontroller hade svinnet varit betydligt högre än förseningsavgifterna på 590 000 kronor.

Självklart ska vi inte vara nöjda med svinnet som förseningsavgifterna medför. Därför bör vi gemensamt jobba för att dessa kostnader ska bli lägre i form bättre rutiner som skapar en mer effektiv hantering av fakturor. Detta är vi inom SD övertygade om att förvaltningen vet bäst hur man gör utan att politiker ska detaljstyra tjänstemännens verksamhet. Men för att underlätta det har vi lagt ett initiativ i ämnet inför regionstyrelsen i veckan och vi hoppas på att resterande partier delar vår syn så skattebetalarnas pengar kan utnyttjas på bästa sätt.

Dock kan det vara värt att påpeka att krisen inom vården inte kommer lösas bara man löser svinnet kring förseningsavgifter eftersom det är en relativ låg summa jämfört med det totala budgeterade resultatet på -324 miljoner kronor. 

Medias vinkling av detta kan därmed skapa en felaktig bild av hur mycket förseningsavgifterna påverkar regionens ekonomi. Missförstå oss rätt: svinn och skatteslöseri är ingenting vi ser på med lätthet, men det finns andra stora problem som inte får komma i skymundan till följd av en alltför bombastisk rapportering.