Hela listan – De fem förslagen som ger fler bostäder åt äldre

Sju av femton kommuner i Västerbotten bedömer att de har underskott på bostadsmarknaden som helhet. Nu måste regeringen och kommunerna agera.

Det byggs för lite. Skribenterna menar att detta särskilt drabbar äldre som söker billigare boende.

Det byggs för lite. Skribenterna menar att detta särskilt drabbar äldre som söker billigare boende.

Foto: Staffan Wolters

Debatt2024-07-19 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hem ljuva hem – så borde alla få känna. Men många kan i dag inte ens beskriva sin bostadssituation som dräglig. Vi har den senaste tiden sett dramatiska kurvor över hur bostadsbyggandet gått ner medan boendekostnaderna gått upp. För oss äldre har det blivit allt svårare att hitta tillgängliga och trygga bostäder som inte slukar hela pensionen.

Sju av femton kommuner i Västerbotten bedömer att de har underskott på bostadsmarknaden som helhet, enligt Boverkets bostadsmarknadsenkät 2024. Dessutom finns det för få bostäder med extra tillgänglighet, gemenskap och trygghet för äldre. Åtta kommuner har underskott på trygghetsbostäder och ytterligare fem saknar boendeformen helt. Därtill har fem kommuner brist på seniorbostäder.

Det ser inte bättre ut i resten av landet. I rådande läge ser många pensionärer sig tvungna att bo kvar i hus och lägenheter som inte längre passar dem. SKPF Pensionärerna (Svenska KommunalPensionärernas Förbund) vill därför att regeringen och kommunerna i länet agerar: 

• Återupprätta en sammanhållen social bostadspolitik. Regeringen måste ta ansvar – marknaden löser inte allt. Här har också kommunernas allmännyttiga bostadsbolag en central roll. Involvera även socialnämnderna mer i samhällsplaneringen och öka äldres inflytande genom att lyfta bostadsfrågor i de kommunala pensionärsråden.

• Öka tillgången till olika bostäder för äldre. Regeringen och kommunerna behöver tillsammans se till att det byggs fler bostäder som passar pensionärers plånböcker. Återinför det statliga investeringsstödet för byggande av hyresrätter. Utöka också det särskilda stödet för äldrebostäder.

• Anpassa befintliga bostäder. Rusta upp äldre bostäder så att de tillgänglighetsanpassas med exempelvis hissar och breda dörrar utan trösklar. Här är statligt stöd till anpassningar viktigt.

• Bryt social isolering och öka tillgången till gemenskap. Alltifrån hissar till föreningslokaler och lättillgängliga parker kan bidra till ett mer socialt liv. 

• Säkerställ tillräckligt med platser i särskilt boende för äldre. Äldre som har stora behov av vård och omsorg måste kunna få en plats.

Barbro Kjellberg, distriktsordf. SKPF Västerbotten

Liza di Paolo-Sandberg, förbundsordförande SKPF