Samtidigt läser vi i media vilka utmaningar som regionen har framför sig. Primärvården har stora problem att få fast anställda läkare. Idag är det 19 anställda läkare som arbetar deltid. Det blir 14.5 tjänster. I november fanns det 26.45 hyrläkare. Fler än de som är fast anställda.
Vi vet ju också att det är en trygghet med kontinuitet och att få träffa samma läkare på sina besök.
Om man räknar med en specialist per 1500 personer behöver vi 51 tjänster. Nu bemannar vi 28% av tjänsterna plus en tjänst på ungdomsmottagningen och en på primärvårdsteamet. Vi behöver anställa minst 8 ST-läkare per år för att vara fullbemannade år 2034.
Har regionen lyssnat på personalen för att eventuellt kunna lösa problemet? Får läkarna tid till att arbeta med det de är utbildade för? Vad skulle hända om man tillsatte fler läkarsekreterare som kunde avlasta läkarna?
Fram till i mitten på 80-talet fanns det på lasarettsområdet en dygnet-runt-hälsocentral, HVC. Det innebar närhet till röntgen, lab och specialister som man kunde rådfråga. När man på början av 80-talet byggde nya akuten med allt under samma tak försvann Hälsocentralerna.
Vi vet att akuten är hårt belastad av primärvårdspatienter när hälsocentralerna är stängda. Jag anser att när man planerar för nya Skellefteå lasarett, även planerar in en hälsocentral med längre öppettider i nära anslutning till lasarettet.
Birgitta Burström, regionfullmäktigeledamot Liberalerna