Här kontaktar en inte vården i onödan

En dag under påskhelgen pratade jag med en kvinna som vi delade grillplats med i slalombacken. Hon var oroad för sitt barnbarn.

Bofasta i fjällkommunerna är väl medvetna om att vården finns långt borta. Här kontaktar en inte vården i onödan. Men ibland är det väldigt nödvändigt, skriver Emma Lindqvist (MP).

Bofasta i fjällkommunerna är väl medvetna om att vården finns långt borta. Här kontaktar en inte vården i onödan. Men ibland är det väldigt nödvändigt, skriver Emma Lindqvist (MP).

Foto: Gorm Kallestad

Debatt2022-05-19 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

– Yngsta barnbarnet skadade knät i backen, första dagen på lovet, berättade hon för mig. Hon är tillbaka hemma i Härnösand, stackarn. Gipsad ända upp på låret. Vi besökte först sjukstugan i Tärnaby, och det var tjockt med folk där. Personalen såg minst sagt stressade ut, sa hon.

En ögonblicksbild, från en sjukvårdsinrättning i en fjällkommun under påskhelgen. Tankarna går till sjukstugorna i fjällkommunerna. Personalstyrkan som i stort sett är densamma som under övriga året, rekryteringssvårigheterna som är ännu tydligare här än i kustkommunerna.

Bofasta i fjällkommunerna är väl medvetna om att vården finns långt borta. Här kontaktar en inte vården i onödan. Men ibland är det väldigt nödvändigt. Som när ens spädbarn kräver vård. Då finns det de som måste köra 20 mil, enkel väg, för att jourläkaren numera inte finns kvar dygnet runt. Det här måste ställas till rätta. 

Våra hälsocentraler får ersättning efter hur många patienter de behandlar, men bemanningen är anpassad efter kommunens antal folkbokförda. Tanken på att anställa fler när turismen är som störst är inte verklighetsförankrad - turistsäsongen är inte längre koncentrerad till lov som det var förr. 

Nu kommer turisterna under hela året. Vi måste göra speciella insatser för att öka tryggheten och förbättra arbetsmiljön på våra sjukstugorna i Tärnaby, Dorotea, Vilhelmina och Sorsele. 

Miljöpartiet i Västerbotten vill: 

Lägga mer resurser på att rekrytera personal till sjukstugorna i fällkommunerna. 

Återinföra jourläkare dygnet runt i södra Lappland. 

Att digitala lösningar som kommer medborgarna till gagn ska komma på plats. Till exempel ska alla medborgare kunna boka alla vårdbesök via 1177.

Utveckla kunskapsnätverket för samisk hälsa, med SANKS i Norge som förebild.

Att lokala lösningar ska prägla vägen till en bättre arbetsmiljö. Personalen på våra sjukstugor ska vara en del av lösningen. 

Möjliggöra banklån med staten som garant för att bygga hus och investera i företag på gles- och landsbygder. 

Decentralisera fler offentliga regionala jobb till mindre kommuner. 

Implementera omfördelad skatt för de som äger fritidshus. Exempelvis, en liten del av min inkomstskatt ska gå till Storuman, eftersom jag äger ett fritidshus där.


Emma Lindqvist (MP), regionråd med ansvar för miljö, klimat och hållbarhet