Sjuksköterskornas krav - kollegor med rätt kompetens

Den 12 maj firas den internationella sjuksköterskedagen över hela världen och även här i Västerbotten - tack till alla sjuksköterskor för det fina arbete ni gör för invånarna!

Debatt 12 maj 2022 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är ett fantastiskt yrke men vi måste få fler kollegor med rätt kompetens. Alla landets 21 regioner rapporterar brist på specialistsjuksköterskor enligt Socialstyrelsen. 

Här i Västerbotten är läget lika illa men också värre än på många andra ställen. 

Vårdförbundets uppfattning är att det saknas så många sjuksköterskor att antalet vårdplatser minskar, avdelningar måste stänga under sommaren och akutmottagningarna är överbelastade. 

Distriktsköterskorna sliter hårt och vissa Hälsocentraler kan inte hålla öppet och tillgodose innevånarnas behov av vård. Detta är bara några exempel – listan kan göras lång. 

Vi vill också se att vården blir den viktigaste valfrågan här i länet, och vill gärna höra hur oppositionen tänker utmana de styrande politikerna i valrörelsen. 

Vårdförbundet kommer att vara aktiva i valrörelsen och bland annat bjuda in region- och lokalpolitiker till dialog om detta. Det finns lösningar, om ni lyssnar på oss sjuksköterskor! 

Fyra veckors sammanhängande sommarsemester. Vi vill precis som resten av befolkningen ha ledigt i juni, juli och augusti med familj och vänner. 

En jämställd och hållbar arbetsmiljö. Region Västerbotten och kommunerna bör nu använda vårt nya gemensamma kollektivavtal för bättre lön och löneutveckling, arbetsmiljö och mer hälsosamma arbetstider. 

Fler kollegor. Det går att rekrytera tillbaka många av de 13 200 sjuksköterskor som lämnat yrket! 

Specialistutbildning. Det behövs fler specialistsjuksköterskor här i regionen. Vi uppmanar de arbetsgivare som ännu inte tecknat kollektivavtal om Akademisk specialistutbildning, AST att göra det. Detta möjliggör studier till specialist med full lön. 

Patientsäkerhet via respekt för legitimationen. Sjuksköterskor kan inte ersättas med annan, icke kvalificerad personal, det strider mot forskning om patientsäkerhet.

Under två års tid har våra medlemmar räddat vården, nu är det dags att vårda vården! 

Jenny Olsson, ordförande Vårdförbundet Västerbotten

Katarina Nilsson Reian, vice ordförande Vårdförbundet Västerbotten 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa