Här är egeringens största näringspolitiska haveri

Med den kemikalieskatt som regeringen infört blir många av de vanligaste julklapparna dyrare.
Med den kemikalieskatt som regeringen infört blir många av de vanligaste julklapparna dyrare.

Kemikalieskatten slår hårt mot svensk handel med upp emot 2 000 förlorade arbetstillfällen.

Debatt 15 november 2020 14:22
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Julen står för dörren.

Med den sticker finansminister Magdalena Andersson (S) åter ner sin hand i tomtens säck.

Med den kemikalieskatt som regeringen infört blir många av de vanligaste och mest populära julklapparna dyrare. Till exempel köpet av en liten tv till barnrummet, ett nytt tv-spel eller vitvaror.

Finansministern vill även utvidga kemikalieskatten till att omfatta kläder och skor. Det kommer med kirurgisk precision att bokstavligen rycka julklappar ur barnens händer.

Skatten slår fördelningspolitiskt hårdast mot barnfamiljer och mindre bemedlade. Men den har även haft en förödande effekt på handeln och jobb i Sverige. Detta eftersom skatten länge inte togs ut på elektronik som köpts från andra länder.

I utformningen av skatteuttaget saknas i princip helt incitament till att ändra konsumtionsbeteendet i form av att köpa andra, mer miljövänliga produkter.

Vidare är det naivt att tro att globala elektronikjättar som Samsung, Apple och Sony skulle byta till mindre säkra brandskyddsmedel bara för att tillfredsställa en mikromarknad som den i Sverige.

Sannolikt är införandet av kemikalieskatten ett av regeringens största näringspolitiska haverier.

I dag ser vi konsekvenserna av den näringslivsfientliga politik som den rödgröna regeringen har fört. En undersökning, publicerad av HUI Research, visar på att kemikalieskatten slår hårt mot svensk handel med uteblivna intäkter på fyra miljarder kronor och upp emot 2 000 förlorade arbetstillfällen.

Effekten av skatten, som uppgår till högst 448 kronor per vara, medför att vart tionde köp flyttas från svenska butiker till utländska hemsidor.

Trots detta har regeringen valt att höja skatten ytterligare sedan den infördes.

Genom Januariöverenskommelsen finns även planer på att bredda denna skatt ytterligare. Från elektronik till att även omfatta kläder och skor. En manöver som I slutändan innebär att exempelvis en jacka blir 50 kronor dyrare.

Förslaget har även kritiserats hårt av Postnord, Tullverket och Skatteverket.

HUI Research pekar på att förslaget kommer att innebära ett bortfall på 1,3 procent i mode- och ett tapp på 4,6 procent i skohandeln. Det kan i sin tur medföra att 150 företag och 900 jobb försvinner.

Vi sverigedemokrater var, förvånande nog, det enda parti i riksdagen som motsatte oss införandet av kemikalieskatten, vars miljövinster är diffusa.

Att regeringen sänker värnskatten för de allra rikaste samtidigt, samtidigt som man steg för steg höjer skatten på barnfamiljernas julklappar är så långt ifrån andan i ”Karl-Bertil Jonssons julafton” man kan komma.

Kemikalieskatten ger en dyrare jul och gör Sverige fattigare.

När regeringen till slut tvingas inse detta kommer det att bli svårt att få tillbaka de arbetstillfällen som försvunnit.

Ämnen du kan följa