Halva Sverige utan stöd när högern slarvar

"I dagarna får hushåll i södra Sverige de första utbetalningarna av det kraftigt försenade elstödet. Men inte en krona kommer till hushåll och företag i Västerbotten."
"I dagarna får hushåll i södra Sverige de första utbetalningarna av det kraftigt försenade elstödet. Men inte en krona kommer till hushåll och företag i Västerbotten."

Den här vintern liknar ingen annan på mycket länge. Inflationen har pressat upp priserna i mataffären och på bensinmacken. Elräkningarna har skjutit i höjden och skulderna hos Kronofogden växer. Väldigt många människor i vårt land har det riktigt tufft just nu.

Debatt 14 mars 2023 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Rysslands energikrig mot Europa drabbar också oss i Sverige. Alla som bor i Västerbotten känner konsekvenserna av att Sverige är på väg in i en lågkonjunktur.

Som socialdemokrater är vi övertygade om att en regerings första uppgift nu är att leda Sverige tryggt och säkert genom krisen. Då måste man orka göra sitt bästa för att ge stöd till svenska hushåll. 

I dagarna får hushåll i södra Sverige de första utbetalningarna av det kraftigt försenade elstödet. Men inte en krona kommer till hushåll och företag i Västerbotten. I en regering där ingen minister bor ovanför Dalälven verkade man glömma bort mer än halva Sverige när elstödet skulle utformas.

 

Vi socialdemokrater, tillsammans med alla som sliter med de höga elräkningarna i norra Sverige, har pressat regeringen för att de ska inse att de höga priserna drabbar hushåll i hela vårt land. I elfte timmen backade de. Men när elstödet ska betalas ut till hushållen i norra Sverige är fortfarande osäkert. Vi socialdemokrater tycker att hela Sverige självklart borde ha omfattats av elstödet från början. 

Men istället för stöd och rejäla åtgärder har vi fått ett pärlband av brutna vallöften och missade chanser av högerregeringen och Sverigedemokraterna. Förutom det kraftigt försenade elstödet, som hittills bara börjat betalas ut till södra Sverige finns det fortfarande inga klara och tydliga besked till de företag som pressas hårt av stigande elkostnader.

 

De allra flesta EU-länderna har lyckats få på plats ett intäktstak som plockar in elbolagens stora övervinster under vintern och fördelar pengarna tillbaka till hushåll och företag. Men också här är Sverige inte bara sist – vi är också sämst. Andra EU-länder lyckas få på plats sina intäktstak så att de gäller retroaktivt från den första december. 

Men i Sverige vill inte Ebba Busch, Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson prioritera det arbetet. De har istället lagt all kraft på att hemligstämpla hur mycket elstöd höginkomsttagarna ska få. När de tuffa tiderna slår till står den här regeringen handfallen, och orkar inte prioritera det som verkligen krävs. Regeringen och Sverigedemokraternas hantering av elstödet är ett misslyckande av historiska mått.

 

Krisåtgärder är ofta komplicerade. Men vi visade under coronakrisen att det går att arbeta snabbt och effektivt för att rädda företag och skydda hushåll från de värsta ekonomiska smällarna. När Sverige nu går in i en lågkonjunktur med hög inflation kan vi konstatera att regeringen inte verkar ha någon plan.

Det duger inte. Vi socialdemokrater vill se en annan väg för Sverige. Elstödet borde ha omfattat hela landet från början. Vi hade behövt en elräkningsakut, så att det varit möjligt att skjuta upp eller delbetala de riktigt höga elräkningarna tills elstödet kommer. Vi hade behövt prioritera att få fram ett intäktstak i tid, så att de stora övervinsterna hade kunnat överföras till alla som just nu kämpar med sina elräkningar. Framförallt hade Sverige behövt ett ledarskap som säger som det är och som gör vad som krävs. 

 

Brutna vallöften betalar inga elräkningar. Det finns ingenting som tyder på att nästa vinter kommer vara mildare för hushållens plånböcker. Det är dags för högerregeringen och Sverigedemokraterna att lämna valrörelsen bakom sig och börja jobba för hela Sveriges bästa. Man kan inte förbise halva Sverige. Den här vinterns slarv och brutna vallöften får inte upprepas – nu måste vi få ordentliga åtgärder på plats i god tid inför nästa vinter.

Vi socialdemokrater står på vanligt folks sida för att ta hela Sverige starkare ur krisen. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa