Hälso- och sjukvården i Västerbotten behöver pengar nu

Vi satsar miljoner för att förstärka hälso- och sjukvården

Vårt vidsträckta län innehåller stora glesbefolkade områden som ställer särskilda krav på regional utveckling och hälso- och sjukvårdens utformning, skriver Alians för Västerbotten.

Vårt vidsträckta län innehåller stora glesbefolkade områden som ställer särskilda krav på regional utveckling och hälso- och sjukvårdens utformning, skriver Alians för Västerbotten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2022-03-03 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På grund av förändrade bedömningar, av ökade skatteintäkter och statsbidrag, kommer regionfullmäktige att ta beslut om en tilläggsbudget för 2022. 

För att bidra till en lösning på förlossningskrisen i länet satsar allianspartierna 30 miljoner. Länets långa vårdköer ska minskas med en satsning, för i år, på 100 miljoner. Även ambulanssjukvården får 12 miljoner. För att trygga akutsjukvården. 

Förslagen finansieras framför allt genom att minska på kostnader för den administrativa överbyggnaden, minska behovet av hyrpersonal, ökade intäkter genom egenfinansiering i linje med riksgenomsnitt, samt förbättrad avtalsuppföljning med tydligare och effektivare inköpsprocess. 

Förutom de ekonomiska omprioriteringarna vill vi se en ny och förbättrad personalpolitik. Där beslut flyttas närmare verksamheten, fler karriärvägar, bättre löneutveckling och möjlighet till vidareutbildning. Samt krafttag för att motverka den tysthetskultur som finns i regionen. 

Vårt vidsträckta län innehåller stora glesbefolkade områden som ställer särskilda krav på regional utveckling och hälso- och sjukvårdens utformning. Det krävs en god och nära vård, med starka hälsocentraler och sjukstugor, ambulans, akutsjukvårdsplatser, mobila lösningar och distansöverbryggande teknik. 

Öppettiderna på länets hälsocentraler behöver förlängas. Digitala lösningar, hälsocentraler och sjukstugor ska vara första linjens vård för de som inte har ett akut behov av avancerad sjukvård.

Det måste bli ett slut på tomma löften och fromma förhoppningar. Det krävs konkreta reformer och ett politiskt ledarskap som steg för steg tar tag i regionens problem på allvar och tar fasta på länets stora möjligheter. 

Utvecklingen med bland annat långa vårdköer, förlossningskris, sommarstängda hälsocentraler, dålig arbetsmiljö och karriär- och löneutveckling måste vändas. 

Alla dessa utmaningar kräver åtgärder omgående. 

Med vårt förslag, på ekonomiska prioriteringar, vill vi ta oss an de utmaningar och problem som regionen har. 

Efter en vinst i höstens val, vill vi snabbt omsätta väljarnas besked - om en förändring och ny kurs för regionen. 

Det skulle medföra en bättre och mer välfungerande hälso- och sjukvård, med kortare köer.

Allians för Västerbotten

Nicklas Sandström (M), regionråd i opposition 

Ewa-May Karlsson (C), gruppledare

Maria Lundqvist Brömster (L), gruppledare

Hans-Inge Smetana (KD), gruppledare