Hållbart skogsbruk är viktigt i klimatomställningen

På EU-nivå tror många att det är bättre att skogen skyddas än att den brukas hållbart. Moderaterna delar inte den uppfattningen.

Svenskt skogsbruk är hållbart och det är då en självklarhet att det också ska klassas som det, skriver EU-parlamentarikern Jessica Polfjärd (M).

Svenskt skogsbruk är hållbart och det är då en självklarhet att det också ska klassas som det, skriver EU-parlamentarikern Jessica Polfjärd (M).

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2021-05-07 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det aktiva svenska skogsbruket är viktigt för omställningen till ett mer hållbart samhälle.

Med rätt förutsättningar kan den växande skogen göra stor nytta, både genom att binda koldioxid och genom att bidra med råvara till nya produkter, jobb och tillväxt.

Det är någonting som vi borde främja, både i Sverige och i Bryssel.

Men nu hotas förutsättningarna för det aktiva och hållbara svenska skogsbruket, både på EU-nivå och i riksdag och regering.

I EU har skogsfrågan länge varit komplicerad. Det är svårt att komma överens när de flesta länderna knappt har någon skog alls, men där länder som Sverige och Finland har mycket skog.

På EU-nivå tror många att det är bättre att skogen skyddas än att den brukas hållbart. Moderaterna delar inte den uppfattningen.

Samma hot ser vi i Sverige där regeringen, med Miljöpartiet i spetsen, hotar äganderätten och förutsättningarna för skogsbruket. Det är inte bara provocerande utan direkt farligt för det svenska klimatarbetet och den svenska ekonomin.

Förslag som innebär att skydda mer skog skulle påverka den svenska skogsnäringen och, om inte omöjliggöra, så åtminstone försvåra den väl fungerande skogsvården som vi har i Sverige.

Det är inte bara ett ingrepp i äganderätten utan innebär också sämre förutsättningarna för det svenska klimatarbetet där skogen är en viktig del. Vi har sett förslag där man inte längre vill klassa biomassa som klimatneutralt och uttalanden som svartmålar det hållbara skogsbruket.

Det senaste problemet i den långa raden av problem är att röster höjs för att skogsprodukter inte ska klassas som hållbara.

Det är någonting som Moderaterna med kraft kommer fortsätta att slåss mot.

Svenskt skogsbruk är hållbart och det är då en självklarhet att det också ska klassas som det.

Det svenska skogsbruket är och kommer fortsatt att vara en viktig tillgång i klimatomställningen. Därtill bidrar skogen med jobb och tillväxt och är en av våra absolut viktigaste exportprodukter.

Vi behöver också främja innovation och utveckling så att skogsprodukter kan få nya användningsområden. Här visar svenska företag ledarskap globalt.

Skogen har flera viktiga roller att spela. Ska den får chansen att göra det förutsätter det dock att svenska politiker står upp för det aktiva skogsbruket och vårt självbestämmande i frågan.

Moderaterna kommer alltid att kämpa för det svenska skogsbruket både i Sverige och i Bryssel.