Vi trillar som bowlingkäglor i vinterhalkan.
Sjukvården uppmanar oss att vi ska hålla oss hemma, att vi inte ska gå ut och riskera att bryta ben.
Men vi skulle inte bryta så många ben om vi inte vore så bensköra i detta land.
Vår fråga till sjukvården är: Många frakturer orsakas av osteoporos. Varför har ni valt att bara ge 15 av 100 personer med sjukdomen billig, förebyggande behandling som kan halvera risken för frakturer?
I Nyhetsmorgon på TV4 diskuterades detta med Mikael Sandström, ”Doktor Mikael”. Hans råd är bra kost, fysisk aktivitet, att inte röka och att ta bort snubbelrisker hemma. Men också att man innan man börjar lägga till D-vitamin och kalcium bör ta ett blodprov för att säkerställa att man verkligen har brist på D-vitamin och kalcium.
Allt detta stämmer. Men varför inte berätta att det finns effektiv och billig behandling som kan halvera risken för nya frakturer? Att du måste fortsätta att ta dina mediciner för att inte riskera att få en ny fraktur?
Vem som blir utredd och får rätt behandling vid osteoporos är i dag ett lotteri.
Socialstyrelsen har i omgångar kritiserat den eftersatta vården av osteoporos. Senast i de riktlinjer som nu rullas ut.
Som grundkrav ligger att så kallade frakturkedjor ska införas så att alla har tillgångar till dessa, oavsett var i landet man bor. Att detta är effektivt är vetenskapligt bevisat sedan många år tillbaka. Men infört i väldigt få regioner.
Frakturkedjor innebär att personer från 45–50-års ålder och uppåt, som kommer in med en fraktur, ska skickas på utredning för eventuell osteoporos. Är det så ska behandling sättas in för att minska risken för ytterligare frakturer.
Var femte minut bryter sig en person på grund av en oupptäckt osteoporos. Dessa behandlas av sjukvården till en årlig kostnad av närmare 20 miljarder kronor.
Dagens sjukvård bygger till stor del på enskilda läkare som har ett intresse av osteoporos. Det blir en ojämlik vård när du som patient måste ha tur att träffa en läkare som tar sig tid att kontrollera riskfaktorer, erbjuder mätning av bentätheten, medicinering och ger dig rätt information.
Det är inte hållbart att enskilda läkare ska driva vården kring en av de största sjukdomarna i Sverige.
Lägg inte hela ansvaret på de som är drabbade. Hjälp oss i stället, förklara vad det innebär att leva med denna kroniska sjukdom. Vi lovar att vara försiktiga när vi är ute i vinterhalkan.