Grön omställning är avgörande för Sveriges framtid

Den gröna omställningen är avgörande för att klara klimatutmaningarna och Sveriges framtida konkurrenskraft. Den gör att vi kan stärka vår välfärd och fortsätta bygga Sverige rikare och tryggare.

”Företag, beslutsfattare och människor runt om i världen har insett att tillverkningen av järn, stål, fordon och drivmedel inte kan fortsätta som tidigare. Framtidens industri är grön.”

”Företag, beslutsfattare och människor runt om i världen har insett att tillverkningen av järn, stål, fordon och drivmedel inte kan fortsätta som tidigare. Framtidens industri är grön.”

Foto: Adam Sundman/SvD/TT

Debatt2024-10-18 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I våra nio kommuner pågår den gröna omställningen med full kraft Och vi samarbetar inom SKR för att samla våra krafter.

Teknik och industrier har utvecklats genom historien och kommer fortsätta göra det i framtiden. Företag, beslutsfattare och människor runt om i världen har insett att tillverkningen av järn, stål, fordon och drivmedel inte kan fortsätta som tidigare. Framtidens industri är grön.

Batterifabriker, grönt stål som framställs med hjälp av vätgas, miljöeffektiva ställverk och cirkulära lösningar inom gruvindustrin. Anläggningar byggs ut, nya jobb skapas och människor flyttar in för att vara en del av utvecklingen.

Etableringarna ställer krav på samhället. Det är vårt uppdrag att möta upp utvecklingen med infrastruktur, vägar, transporter, utbildning, bostäder, service och välfärdstjänster. Många kommunala verksamheter påverkas. Vi behöver hänga med i allt från industriutveckling till hur vi utvecklar våra förskolor. Det ställs krav – men vi får också tillbaka.

Vi är helt eniga med regeringen att den gröna omställningen är den riktning Sverige ska ta. Vi delar visionen om ett samhälle där tillväxt och ansvarstagande för klimatutmaningen går hand i hand. Ett rikare och tryggare samhälle, för oss som lever nu och för kommande generationer.

Vi vill ha närmre samverkan med staten, bland annat i hur investeringar och risker kan fördelas jämnare. Samtidigt som Sveriges kommuner har den högsta låneskulden i Europa, har svenska staten den lägsta.

Våra satsningar behöver vara innovativa och samtidigt ansvarsfulla. När vi kommuner investerar i den gröna omställningen sätter vi inte invånarnas skattemedel eller välfärd på spel. Det vill vi betona. Att sitta still och låta möjligheterna glida oss ur händerna vore däremot ansvarslöst.

På kort sikt krävs tre åtgärder från regeringen:

1. Ge ansvariga myndigheter uppdrag för 2025 att snabba på tillståndsprocesser där beslut finns som är avgörande för investeringar.

2. Tydliggör de kommande årens investeringar i infrastruktursatsningar.

3. Ge besked om tydliga förutsättningar för energiförsörjning i hela landet.

Vi erbjuder en stark välfärd samtidigt som vi tar ansvar för klimatutmaningarna, främjar innovation och tillväxt. Vi välkomnar god samverkan och ett växande engagemang från regeringen. Tillsammans håller vi farten uppe för Sveriges bästa.

Anders Henriksson, ordförande Sveriges kommuner och regioner (SKR) 

Leif Sandberg, vice ordförande SKR

Peter Danielsson, vice ordförande SKR

Lorents Burman, kommunstyrelsens ordförande (KSO), Skellefteå

KSO i Mariestad, Gällivare, Stenungsund, Boden, Ludvika, Luleå, Härnösand och Karlskrona.