Under coronapandemin har efterfrågan på arbetskraft ökat inom vissa branscher.
Många pensionärer vill tillfälligt arbeta igen.
Men den som går tillbaka till jobbet riskerar en skattesmäll, eftersom lagstiftning gör att det inte går att pausa tjänstepensionen. Det är dags att ändra reglerna.
Tjänstepensionen börjar normalt betalas ut vid 65 års ålder – om man inte själv väljer en annan tidpunkt.
I dag saknas det laglig möjlighet att pausa sin tjänstepension, vilket ställer till det för den som vill börja jobba igen.
Oavsett om Sverige befinner sig i en ekonomisk kris eller inte behöver uttaget av tjänstepensionen vara mer flexibelt.
Det måste vara möjligt för den som har tjänstepension att pausa en påbörjad utbetalning – precis som det fritt går att pausa den allmänna pensionen från staten.
Det måste också vara ekonomiskt möjligt för den som vill börja jobba igen. Men nuvarande regelverk hindrar många.
Den som har pension och lön som tillsammans överstiger 40 000 kronor måste betala statlig skatt på de sista tusenlapparna. Det gör det olönsamt att ställa sig till arbetsmarknadens förfogande igen.
Behovet av en lagändring, för att kunna pausa uttaget av tjänstepensionen, har vi som representerar anställda och arbetsgivare fört fram ett flertal gånger.
Riksdagens pensionsgrupp har uppmärksammat problemet och Riksrevisionen har rekommenderat regeringen att ta bort alla legala hinder för att kunna stoppa eller ändra påbörjade utbetalningar.
Vad mer ska till för att det ska ske en förändring?
Coronakrisen har aktualiserat frågan ytterligare. Det är hög tid att regering och riksdag skyndsamt tar sitt ansvar och gör den enkla förändring i inkomstskattelagen som krävs.
På kort sikt skulle en sådan enkel förändring bidra till den ekonomiska återhämtningen för landet.
På längre sikt skulle det underlätta det som staten hela tiden uppmuntrar oss att göra: Jobba längre.