Gör de nödvändiga förändringar i lagen – och gör dem nu

En expropriationsersättning om marknadsvärdet plus 25 procent räcker inte till för att finansiera nybyggnation.

I Malmberget behöver många flytta samtidigt när statsägda gruvbolaget LKAB utvidgar sina gruvor, skriver Ulf Stenberg, chefsjurist Villaägarnas Riksförbund.

I Malmberget behöver många flytta samtidigt när statsägda gruvbolaget LKAB utvidgar sina gruvor, skriver Ulf Stenberg, chefsjurist Villaägarnas Riksförbund.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Nyhetsbyrån

Debatt2021-06-26 10:32
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har dragit ut på tiden.

Efter fem års arbete finns fortfarande inga tecken på att förändringarna i expropriationslagen skulle vara på väg.

Det är hög tid att regeringen agerar.

Finansdepartementet tar just nu in synpunkter på en promemoria från Skatteverket.

I denna föreslås att statliga myndigheter, kommuner och andra offentliga organ ska bli skyldiga att lämna kontrolluppgift om ersättningar när fastigheter tagits i anspråk för allmänna ändamål – till exempel en väg.

Tanken är att fler genom kontrolluppgiften ska förstå att ersättningen är skattepliktig och inte något skadestånd.

Villaägarna har ingenting att erinra mot förslaget, som inte innebär någon förändring av skattelagstiftningen – förutom kontrolluppgiftsskyldigheten.

Det är dock märkligt att regeringen kommer med ett förslag rörande kontrolluppgiftsskyldighet vid intrång, som är tänkt att tillämpas på ersättningar som betalas ut 2021, samtidigt som inga åtgärder har vidtagits på fem år rörande Justitiedepartementets departementspromemoria ”Ersättning vid expropriation av bostäder” (DS 2016:16), som också gäller intrång.

Departementspromemorian skulle säkra tillräcklig ersättning för dem som får sin bostad inlöst, men till följd av för låg ersättning i nuvarande lagstiftning inte kan skaffa sig en ersättningsbostad i närområdet.

Det är fallet när många behöver flytta samtidigt och tillräckligt med bostäder saknas på andrahandsmarknaden. En expropriationsersättning om marknadsvärdet plus 25 procent räcker inte till för att finansiera nybyggnation.

Så är det i till exempel Kiruna och i Malmberget. Berörda småhusägare får förvisso en högre ersättning än vad lagstiftningen säger när de måste flytta till följd av att statsägda gruvbolaget LKAB utvidgar sina gruvor.

Den ersättningen är dock inte direkt baserad på expropriationslagen utan snarast på LKAB:s hemmasnickrade ersättningsmodell.

Justitieminister Morgan Johansson (S) har utlovat en reformerad lagstiftning till 2020. Justitiedepartementet uppger i maj 2021 att lagrådsremiss och proposition inte kan förväntas under 2021.

Villaägarna vill att regeringen när frågan om kontrolluppgiftsskyldigheten vid intrång är i stöpsleven passar på att göra de nödvändiga förändringarna av expropriationslagen.

Den här frågan är mycket viktig för landsbygden, för mindre och medelstora samhällen när industri- och infrastruktursatsningar medför att ett stort antal bostäder rivs samtidigt.